Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Titelkans Albert Visser nihil na achtste plaats race twee bij Lemmer.

Een allesbepalend en waarschijnlijk doorslaggevend fataal tweede kruisrak vanmiddag op het IJsselmeer bij Lemmer gaat Albert Visser zijn hoop op de titel doen laten vervliegen. In vijfde positie stoof het Lemster Skutsje rond de benedenboei bij het strand. Na een knappe (wederom) start rondde Albert als vierde het eerste merkteken. In het daaropvolgend voor de winds rak werd een positie ingeleverd. Op zich gelet op de kansen voor de titel geen probleem. Douwe Visser (Grou) lag tweede en Sytze Brouwer (Heerenveen) achtste. De twee directe concurrenten in de titelstrijd lagen dus op een positie die perpectief bood voor de mannen van het Lemster Skutsje. Maar dan het al gememoreerde voor de titel bijkans fatale kruisrak voor Albert. De op en neer baan die op het IJsselmeer was uitgelegd gaf de schippers alle kansen om een eigen koers te varen ten opzichte van de concurrentie. Een slag richting polderdijk of een richting Wouda gemaal. Wat er bij onze mannen precies fout is gegaan was vanuit mijn positie in het wedstrijdveld lastig waar te nemen. Bij de bovenboei aangekomen zag ik Albert Visser in een strijd gewikkeld in de staart van de middenmoot.

Als elfde rondde onze kapitein de bovenboei. Van vijf naar elf (!). Intussen nam Grou de kop over van Stavoren en denderde Heerenveen richting de zesde positie. Natuurlijk bleef er nog een lange race over om orde op zaken te stellen. Het snelle Lemster Skutsje pakte elke route wel weer een skutsje maar verder dan een achtste positie kwam het helaas niet. Grou won de wedstrijd en mag dus de koning van het IJsselmeer bij Lemmer worden genoemd. Door deze twee overwinningen leidt hij het klassement nu met 29,7 punten. Heerenveen eindigde deze vanuit objectief oogpunt bekeken prachtige race als vijfde en bezet nu positie twee met 32,8 punten. Albert Visser is derde met 35,7 punten. Natuurlijk is er nog van alles mogelijk; de prijzen worden pas verdeeld als de laatste race morgen op het Sneekermeer is verzeild. Theoretisch heeft Albert met zijn bemanning nog een kans op de titel; maar hij is dan wel afhankelijk van wat zijn twee directe concurrenten doen.

Voor de neutrale toeschouwer en voor de schippers en bemanning was het wederom net als gisteren een waar zeilfeest in de Lemster baai. Schitterend zeilweer, windkracht vijf tot zes, wat wil de liefhebber nog meer. De vele toeschouwers die de verrichtingen van de veertien skûtsjes bewonderden kwamen ogen tekort. Soms vervaarlijk schuin hangend stoof de S.K.S. armada over het knobbelige IJsselmeer. En dan is het morgen alweer voor het laatst dat de S.K.S. skutsjes dit kampioenschap in actie komen. De grande finale op het Sneekermeer. Albert Visser memoreerde al op de televisie dat lekker ontspannen zeilen voor hem morgen het belangrijkst zal zijn. Natuurlijk staat er nog wel spanning op; een paar verkeerde momenten voor Heerenveen en of Grou en Albert gaat er met de titel vandoor. Wat we wel gaan meemaken is onze Albert Visser op het podium morgenavond tijdens de huldiging in Sneek. Een unicum voor de nestor van de vloot. En wat is het deze aimabele schipper na al die jaren skûtsjesilen van harte gegund. En vergeet daarbij niet de steun van zijn geweldige bemanning want alleen kun je het niet. Echt top!

UITSLAG Lemmer II: 1. Grou, 2. Akkrum, 3. Stavoren, 4. Leeuwarden, 5. Heerenveen, 6. Eernewoude, 7. Halve Maen, 8. LEMMER, 9. Huizum, 10. Drachten, 11. Joure, 12. Sneek, 13. Woudsend, 14. Langweer.