Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Geschiedenis van de stichting

Zes december 1958 richten enkele enthousiaste Lemsters de “Stichting Lemster Skûtsje”. Artikel twee van de oprichtingsakte luidt als volgt; De Stichting heeft ten doel het bevorderen van het zeilen met zogenaamde “Skûtsjes”, in het bijzonder door inwoners van Lemmer. Zie hier nog steeds een van de grote drijfveren achter onze stichting.

Mannen van het eerste uur waren in 1958;
Jan Steensma (65)
Arie de Boer (58)
Rein Kool (70)
Klaas Deinum (42)
Martinus F. Foekema (37)
Obbe Poepjes (57)
Rintje Ritsma (50)

Zij kochten van Johannes de Vries uit Sneek het Skûtsje “Hoop op Welvaart”. Met dit skûtsje heeft de stichting tot en met seizoen 1962 gevaren.

 

De koopakte

Wabe Schaper verkoopt het skûtsje in 1917.

De tweede eigenaar is Johannes Bakker uit Balk hij zou het skûtsje tot 1947 in eigendom houden. Na de tweede wereldoorlog is de concurrentie van de scheepvaart met motor en vervoer over de weg zo groot dat er voor vrachtvaart onder zeil geen ruimte meer is. De derde eigenaar wordt Johannes de Vries uit Akkrum handelaar in lompen en metalen. Nadat de Stichting het skûtsje in 1958 aankoopt is eerst Rintje Ritsma, van 1958 t.m. 1961, schipper. In 1962 wordt Ymme Foekema schipper. Na teleurstellende resultaten vooral in de laatste twee jaren besluit de stichting in 1962 tot de aankoop van de Vertrouwen (de naam was eerder “Emmanuel”) van de fam. Van der Wal uit Irnsum. Met dit in 1932 door Van der Werff op de Buitenstvallaat werf te Drachten gebouwde schip wordt nog steeds gezeild. De Hoop op Welvaart wordt verkocht aan de fam. Simon Luitse uit Muiden. Na een ingrijpende verbouw komt het in 1963 in de vaart onder de naam “Beyaert” (TA 90) en is nog regelmatig op de Friese wateren te vinden.

Huite Zonderland

Nanne Wienia

Hendrik van der Wal

Siska van der Ploeg

Rein van den Berg

Jos Jellesma