Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Tegenslag bij Stavoren.

Door een verloren protest aangezegd door Sytze Brouwer (Heerenveen) hield Albert Visser aan de wedstrijd bij Stavoren veertien punten over. De schipper van Heerenveen zegde in bijna dezelfde situatie na de start een protest aan tegen Douwe Visser (Grou). Ok dit protest werd toegewezen en ook de grousters waren veertien punten rijker. Cruciaal in de strijd om de titel. Door de derde plaats van Heerenveen is de spanning aan de top van het klassement enorm gestegen. De verschillen zijn nu dermate klein dat met nog vier wedstrijden voor de boeg nog absoluut niets is beslist. Albert Visser blijft geweldig meedoen met zijn momenteel tweede plaats in het klassement. Onze schipper heeft na vanmiddag 20,7 punten. Grou is eerste met 19,9 punten en Heerenveen derde met 22,9 punten. Het belooft nog een zeer spannende tweede week te gaan worden.

En dat de spanning toeneemt bleek vanmiddag in een overigens prachtige zeilpartij. Voor het eerst dit kampioenschap deed Klaas Westerdijk (Halve Maen) van zich spreken. Hij rondde na de start als eerste de bovenboei gevolgd door de getergde Pieter Meeter (Akkrum). Albert Visser kwam als derde aan bij de boei met de gele pet. Vreugde in het lemster kamp. Maar onwetend van de situatie die daarvoor was gebeurd waarbij Lemmer en Grou in een bakboord stuurboord situatie terecht waren gekomen met Heerenveen. Resoluut hingen de mannen uit het friese haagje de protestvlag. Even later zagen we bij Lemmer en Grou een groene vlag in het want hangen. Schuldbewust, men zat fout. Voor de duidelijkheid als een schipper de groene vlag in het want hangt geeft hij zijn fout toe en krijgt na afloop drie extra punten bij zijn dagresultaat. Sytze Brouwer was van mening dat Albert en Douwe een te grove overtreding hadden gemaakt en accepteerde de schuldbewuste drie extra punten niet. Het gaat tenslotte om de felbegeerde titel en er worden zoals nu blijkt geen cadeautjes meer weggegeven.

Albert stond in het begin van de wedstrijd, met wederom een prachtige op en neer baan, na een ietwat verkeerd uitgepakte slag zijn derde plaats af aan Grou. Intussen hadden de Halve Maen en Akkrum stuivertje gewisseld . Akkrum op kop. En of het nou door die rot situatie aan het begin van de race kwam, we weten het niet, maar Albert lukte het niet om een aanval te plaatsen op de top drie. Sterker nog hij kwam Wilem Zwaga (Leeuwarden) en Rinus de Jong (Joure) tegen bij de boven windse boei. De Lemster schipper over stuurboord liggend dacht net genoeg ruimte te hebben om voor die twee schippers te draaien. Eigenlijk kon het niet en zat onze schipper fout. Geen der beide schippers protesteerde echter zodat deze hachelijke situatie met een sisser afliep. Albert en zijn bemanning zeilden de wedstrijd verder geconcentreerd uit en finishten als vijfde. Maar dus naar later bleek werden het geen vijf maar veertien punten.

Risico’s horen bij de sport en dus ook bij het skûtsjesilen. Je moet wat durven om vooruit te zeilen. De ene keer pakt het in je voordeel uit de andere keer in je nadeel. Maar de Lemster mannen zijn op en top strijdbaar en zullen het niet laten om aan te vallen om het beste resultaat te boeken. Vanaf maandag worden de zeilen gehesen bij Woudsend. Er wordt ongetwijfeld weer een spannend hoofdstuk geschreven in de titelstrijd 2019. Maar van Albert en zijn team zijn ze nog niet af!

UITSLAG Stavoren: 1. Akkrum, 2. Halve Maen, 3. Heerenveen, 4. Joure, 5. Stavoren, 6. Eernewoude, 7. Leeuwarden, 8. Huizum, 9. Sneek, 10. Woudsend, 11. Drachten, 12. Langweer. LEMMER en Grou veertien wedstrijdpunten.