Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Spektakel bij openingswedstrijd SKS-kampioenschap

Alle ingrediënten waren aanwezig tijdens de openingswedstrijd van het SKS-kampioenschap 2023 op Pikmeer en Wijde Ee bij Grou. Spanning ten top bij de start, er waren er twee vals, een veel te kort kruisrak, in de slotroute een vlagerige wind, stortregen, bliksemflitsen en een spannende zeilpartij. Tel daarbij op het omslaan van de Gerben van Manen het skûtsje van Heerenveen. En de keurige zesde plaats die Albert Visser en zijn bemanning behaalden bij deze ouverture. Eigenlijk was de start en vooral het daaropvolgende kruisrak te kort en de ruimte om een mooie slag te kunnen maken te benepen. Het lukte Albert en zijn team om rond de vijfde zesde positie het eerste merkteken te ronden. Alsof het een traditie is Douwe Visser (Grou) eiste de eerste positie voor zich op. Hij gaf deze ook niet meer uit handen. Deze schipper lijkt het patent er op te hebben om de openingswedstrijd te winnen. Sieberen van Terwisga (Eernewoude), debuterend schipper, sloot verrassend als tweede aan.

Albert Visser leek de zesde plaats te kunnen behouden totdat de trechter de Tynje, een nauw vaarwater, deze positie in gevaar bracht. Een kluwen van skûtsjes dreef voor-de-wind achterop het Lemster skûtsje. Even leek het erop dat Albert een paar plaatsen moest inleveren. En dat gebeurde. We vonden Albert terug op een elfde plaats. Toch knokte hij met zijn team zich terug naar een zesde positie. Fel werd er met Huizum en Akkrum gestreden. Terwijl de SKS vloot de volgende route inging pakten zich donkere wolken samen boven Pikmeer en Wijde Ee. Het al eerder aangekondigde noodweer had Grou bijna bereikt. Bliksemflitsen en donder noopte de commissie Grou om spoorslags de finish er in te leggen. En terwijl Grou en Eernewoude waren gefinisht brak het noodweer los. Een deel van de vloot zeilde nog op de Wijde Ee en kregen felle windvlagen te verwerken. Heerenveen sloeg na een dikke vlaag om. De rest van de vloot was door de stortregen bijna niet meer te ontwaren.

Zo kwam er een einde aan een spectaculaire zeilpartij. Kort maar krachtig zullen we maar zeggen. Albert Visser en zijn bemanning zullen toch tevreden zijn met de zesde plaats. Het skûtsje liep prima maar op dit “nauwe” water is het lastig zeilen. Opvallend waren de puike prestaties van de twee nieuwe schippers in de vloot. Sieberen van Terwisga tweede met Eernewoude en Lodewijk Meeter (Halve Maen) behaalde een mooie vierde plaats. Nadat de Gerben van Manen weer overeind was gehesen en iedereen weer droge kleren had aangetrokken kon de eindrangschikking van deze wedstrijd op papier worden gezet.

UITSLAG GROU: 1. Grou, 2. Eernewoude, 3. Leeuwarden, 4. Halve Maen, 5. Huizum, 6. LEMMER, 7. Akkrum, 8. Drachten, 9. Langweer, 10. Stavoren, 11. Sneek, 12. Joure. Woudsend veertien punten na verloren protest. Heerenveen omgeslagen.