Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Proloog Heegermeer

Afgelopen zaterdag zeilden de veertien skutsjes van de SKS hun laatste wedstrijd voorafgaand aan het kampioenschap 2018. Plaats van handeling het Heegermeer bij Woudsend. Ons team op het Lemster Skutsje onder leiding van kapitein Albert Visser is er na vele trainingen gedurende de afgelopen maanden helemaal klaar voor. Nog eenmaal de strijd aangaan met de concurrentie en de puntjes op de i zetten is het devies. Al werkte de wind zaterdag niet mee. De eerste wedstrijd in de ochtend kenmerkte zich door het soms geheel wegvallen van de wind. Albert Visser en Sytze Brouwer (Heerenveen) leken hiervan het grootste slachtoffer te worden. Na de start kozen deze beide schippers voor een lange bakboordslag om vervolgens over stuurboord het eerste merkteken aan te kunnen zeilen. Dat was het plan. Beide schepen kwamen in een windstilte te liggen. Weg mooie klassering. Als dertiende en veertiende rondden zij het eerste merkteken. De Halve Maen en Woudsend lagen op dat moment al ver vooraan en werden respectievelijk eerste en tweede. Albert Visser probeerde nog wel vanuit een geslagen positie naar voren te “drijven” maar tevergeefs. Een laatste plaats tijdens de eerste wedstrijd dat kon en moest beter.

Het zinde schipper en bemanning niet. Gedurende de korte pauze tot aan de tweede wedstrijd werd door schipper en enkele bemanningsleden nog driftig geschrobd aan de zij- en onderkant van het skûtsje. Het leek erop alsof er nog zaken aan het schip kleefden die verwijderd moesten worden. Alles voor de snelheid. De tweede race startte Albert met zijn team messcherp als bovenste schip op de startlijn. Toch speelde ook deze wedstrijd de wispelturige wind de schippers parten waardoor vooraf uitgekozen slagen niet het bereikte resultaat kregen. Het Lemster Skutsje rondde als negende de eerste bovenboei. Sytze Brouwer (Heerenveen) deed dit als eerste gevolgd door Jeroen Pietersma (Drachten) en Klaas Westerdijk (Halve Maen). In het daaropvolgende korte kruisrak sloeg Albert Visser zijn slag. Door niet braaf achter de meute aan te zeilen maar een eigen koers ” de mar yn” , te kiezen. Het resulteerde in een vierde stek achter Heerenveen, Drachten en Johannes Meeter (Huizum). Laatstgenoemde rukte op vanaf een achtste notering.

Er ontvouwde zich een prachtig spannend laatste kruisrak op naar de finish waar geen enkele schipper zijn positie zeker wist. Heerenveen dat een slag teveel maakte in het laatste rak werd de verliezer. Drachten won gevolgd door Huizum en Heerenveen. Albert Visser kon de ietwat nare bijsmaak van de ochtendwedstrijd wegpoetsen met een vierde plaats en dat stemt het Lemster team en zijn grote schare supporters zeer tevreden. In het eindklassement opgemaakt na twee wedstrijden vinden we het Lemster skûtsje terug op een tiende plaats. Klaas Westerdijk (Halve Maen) werd overall winnaar.

Met de traditionele “foarwedstriid” komt er een eind aan het voorseizoen. Op zaterdag 4 augustus beginnen de twee weken waar het in de SKS echt om draait; het SKS-kampioenschap 2018. Met vele kanshebbers en outsiders voor de titel waaronder ook zeker Albert Visser met zijn bemanning. Zij hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan om het Lemster Skutsje in topconditie aan de start te doen verschijnen. De bemanning is vakkundig en fanatiek genoeg. Samen met de vele supporters hopen we op succes tijdens het naderend kampioenschap. We kunnen niet wachten…

UITSLAG PROLOOG WOUDSEND: 1. Halve Maen, 2. Drachten, 3. Joure, 4. Akkrum, 5. Sneek, 6. Huizum, 7. Heerenveen, 8. Grou, 9. Leeuwarden, 10. Lemmer, 11. Woudsend, 12. Stavoren, 13. Langweer, 14. Eernewoude.