Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Prachtige tweede plaats bij de Veenhoop.

Woorden schieten tekort om het slot van de wedstrijd bij de Veenhoop vanmiddag te omschrijven. Vier skûtsjes streden in de laatste meters op naar de finish om de winst. En dat bij een heel matig, soms geheel wegvallende wind. En ja, Albert Visser zat bij deze groep van vier. Tergend langzaam dreven de skûtsjes in het Grytmansrak naar het nummer waarop gefinisht moest worden. Eerst leek Willem Zwaga (Leeuwarden) de beste papieren te hebben. Voorop dreef hij met zijn skûtsje vanuit de Wijde Ee naar de finish; om vervolgens geheel stil te vallen. Hij moest naar bordje nummer 1, daar startte hij per slot van rekening. Albert Visser en Jappie Visser (Sneek) kregen een zuchtje wind en lieten de leeuwarders beteuterd achter zich. Albert moest naar bordje 3, zijn startnummer. Sneek naar nummer 2. Maar daar kwam Rinus de Jong (Joure) als vierde het finish-rak in zeilen. Hij moest naar bordje nummer acht. En laatstgenoemde was het eerst bij zijn finishnummer. Als winnaar werd hij “afgeschoten”. Albert Visser dreef bij de walkant langs genietend van het kleine zuchtje wind dat de zeilen van het Lemster Skutsje deed bollen. Vreugdekreten schalden over het water nadat Albert toch op de tweede plaats deze wedstrijd wist te beëindigen. Sneek derde en Leeuwarden, zij lagen een groot deel van de wedstrijd aan de leiding) moest zich tevreden stellen met een vierde plaats. Uiteindelijk een zeldzaam mooie en spannende finish van een weinig spectaculaire zeilpartij.
Omdat er vanuit het nauwe Grytmansrak niet kon worden gestart vanwege de windrichting koos de commissie voor een sleepstart. Met de zeilen op het dek in een lange sleep trok sleepboot de Argus de veertien kemphanen de Wijde Ee op. Na het startschot werden de zeilen gehesen en kon de wedstrijd beginnen bij heel weinig wind. De windrichting zorgde er bovendien voor dat een kruisrak zeilen op de Ee onmogelijk was. Eigenlijk een beetje achter elkaar aanvaren.
Daar dacht Albert Visser toch even anders over. Bekeken zeilde onze schipper boven Leeuwarden langs. Leeuwarden had wat problemen om het net gehesen zeil op de goede stand te krijgen. Net dat stukje tegenslag van de ander bezorgde Albert de nodige meters voorsprong om zelfs als eerste de bovenboei aan te zeilen. Gedurende de wedstrijd hebben Lemmer, Leeuwarden en Sneek gestreden voor elke meter bij deze flauwe wind. Hetgeen ook er voor zorgde dat niet iedere gekozen slag datgene opleverde wat men vooraf voor ogen had.
Toch kreeg de wedstrijd zoals eerder verteld een waardig en spannend slot met opnieuw een podiumplek voor Albert Visser en zijn bemanning. Onder deze omstandigheden voorwaar een pracht prestatie. Drie jaar terug won Albert deze wedstrijd maar met een tweede plaats en daarbij geteld de derde van afgelopen zaterdag bij Grou kan onze schipper zeer tevreden een sigaartje opsteken, en hebben de bemanningsleden zeker een welverdiend biertje kunnen drinken. De start van dit kampioenschap pakt voorlopig geweldig uit voor Ons Lemster team!

UITSLAG DE VEENHOOP: 1. Joure, 2. LEMMER, 3. Sneek, 4. Leeuwarden, 5. Heerenveen, 6. Akkrum, 7. Eernewoude, 8. Langweer, 9. Grou, 10. Drachten, 11. Woudsend, 12. Stavoren, 13. Halve Maen, 14. Huizum.