Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Opmars naar zesde plaats bij Eernewoude.

Twee wedstrijddagen achter elkaar leverden een overwinning op voor Albert Visser met zijn team. Een derde overwinning leek er op voorhand bijna niet in te zitten. Door de omgekeerde startvolgorde bij de Veenhoop moesten de helden van het Lemster Skutsje als veertiende vanaf de wal starten vanuit de Langesloot bij Eernewoude. Het leek een heel lastige middag te gaan worden. Weinig wind die af en toe bijkans wegviel en ook nog eens regelmatig van richting veranderde. Ook een lastige klus voor de wedstrijd commissie om er nog een fatsoenlijke baan in te leggen, met voor elke schipper gelijke kansen. Tevens werd er op de routebespreking vanmorgen besloten om de veertien skûtsjes in een sleep naar het Zandmeer te slepen. Een walstart was door de windrichting onmogelijk. Na het startschot konden rap de zeilen worden gehesen. Het eerste skutsje was al bijna in de Folkertsloot terwijl het laatste skutsje in de rij, Lemmer, nog het gehele Zandmeer op moest kruisen. Maar dat Albert Visser en zijn bemanning in de “winning mood” zijn bleek al snel. Rak voor rak boekte Albert progressie, steeds meer skûtsjes de loef afstekend. En dat in het nauwe vaarwater bij Eernewoude tussen het geboomte en bij een “licht koeltsje”. Soms met een beetje geluk maar met bovenal absoluut schipperskunst maneuvreerde onze schipper het Lemster Skutsje door de vloot.

Na een tergend langzame en rustige wedstrijd klom Albert uiteindelijk naar een zesde (!) plaats. Voorwaar een meesterlijke prestatie gezien de omstandigheden deze middag. Met 7,8 punten de nauwe wateren verlaten daar kunnen de mannen meer dan trots op zijn. En klassementsleider met 1,8 punt. Natuurlijk is Sneek nog ver maar dit nemen ze Albert en zijn mannen niet meer af en een goed begin is per slot van rekening het halve werk. Het is in voorgaande jaren wel eens anders geweest. Vanaf nu worden de wedstrijden verzeild op ruim water. Het terrein waar Albert met zijn fanatieke bemanning wel raad weet.

Grote pechvogel vanmiddag was Johannes Meeter (Huizum). Na de start brak er na het hijsen van het grootzeil een stalen pen waardoor het zeil spontaan naar beneden viel. Voordat met kunst en vliegwerk e.e.a was gerepareerd was de gelote koppositie als sneeuw voor de zon verdwenen. Tijdens de race consolideerde hij toch knap een vierde plaats. Spekkoper was Jeroen Pietersma (Drachten). Als tweede gestart nam hij de kop om deze niet meer af te staan. Een schitterende prestatie mede gelet op het lastige voorseizoen waarin de Twee Gebroeders aan een grondige opknapbeurt werd onderworpen. Vlak voor dit kampioenschap kon er pas volwaardig worden getraind. De overwinning van vanmiddag waren de inspanningen van de afgelopen maanden meer dan waard. Morgen race nummer vier op het Sneekermeer bij Terhorne. We hopen dat de trotse klassementsleider Albert Visser ook na morgen bij de besten blijft horen.

UITSLAG Eernewoude: 1. Drachten, 2. Akkrum, 3. Grou, 4. Huizum, 5. Joure, 6. LEMMER, 7. Heerenveen, 8. Eernewoude, 9. Sneek, 10. Woudsend, 11. Halve Maen, 12. Leeuwarden. Stavoren en Langweer protesteerden tegen elkaar en de uitslag hiervan was tot op nu nog niet bekend.