Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Achtste plaats op Heegermeer

De mannen aan boord van het Lemster Skutsje hesen vol vertrouwen de zeilen voor de eerste wedstrijd van de tweede week tijdens dit SKS-kampioenschap. Na de succesvolle eerste week waarin Albert Visser het podium kan ruiken stond vanmiddag de race op het Heegermeer bij Woudsend op het programma. Het slechtste resultaat de afgelopen week was een negende plaats, teken dat de mannen echt constant en goed op dreef zijn. Gezien de weersvooruitzichten, buien met onweer en een toenemende wind, beloofde deze wedstrijd op voorhand weer een spektakelstuk te gaan worden. Bij de start stond er nog een licht briesje en was het droog. Albert Visser startte onderin de startlijn met als doel in een lange bakboordslag de winst te pakken. Gerhard Pietersma (Eernewoude), Klaas Westerdijk (Halve Maen), Jeroen Pietersma (Drachten) en Douwe Visser (Grou) hadden dezelfde snode plannen als onze kapitein. Echter lag Albert Visser iets te laag. De skûtsjes boven hem gelegen namen hem de wind uit de zeilen. Albert ging overstag en kon niet voor voornoemde skûtsjes langs. Eigenlijk zeil je dan vele meters teveel om weer op juiste hoogte bij de bovenboei aan te komen.
Toch gelukte het Albert om als vijfde de bovenboei te passeren. Een mooie positie om de aanval richting top drie in te kunnen zetten. Helaas was het omgekeerde het geval. In de eerste volle route leverde het team van het skûtsje met de machtige L in het grootzeil twee plaatsen in. Inmiddels waren de hemelsluizen geopend gepaard gaand met donder en bliksem. Het was voor de toeschouwers een spookbeeld de skûtsjes te ontwaren in een mist van regen. En dan die vermaledijde tweede route. Het kostte figuurlijk Albert de kop. Was het het schiften van de wind of een uitgekozen slag die verkeerd uitpakte; in ieder geval viel Albert Visser terug naar een elfde positie. Gezien de eerste week zijn we dat niet gewoon van onze schipper. Aanvallend zeilen kan je winst opleveren maar in dit geval helaas verlies. Gaan de weg de wedstrijd waar de spanning uit verdween wist Albert met zijn team nog een plaatsje winst te boeken. Doordat kampioenskandidaat Douwe Visser (Grou), hij lag voor het Lemster Skutsje, een protest verloor van en Drachten en Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) schoof Albert nog een plaatsje op. Drachten kwam niet goed uit bij de finishlijn moest nog een slag maken en hierdoor won ons team nog een positie; uiteindelijk toch nog achtste. In het tussenklassement zakt Albert een plaatsje naar nummer zes met 33 punten.
Voor de derde maal deze competitie won Willem Zwaga (Leeuwarden). Zonder uitbundig gejuich van de bemanning gleed het skûtsje over de finish. Het had zo zijn redenen. De zeilraad had het hoger beroep van Willem van een protest afgelopen zaterdag volgens hem ten onrechte afgewezen. Gerhard Pietersma (Eernewoude) werd vanmiddag tweede en blijft daarmee leider in het klassement. Woudsend werd derde op thuiswater en voor de bemanning van de Klaas van der Meulen werd dit gevierd als een overwinning.
Morgen zeilen de skûtsjes opnieuw op het Heegermeer. Dit gaat de inhaalwedstrijd worden van de afgelastte wedstrijd bij Eernewoude. Uniek; men gaat starten d.m.v. een sleepstart. De volgorde is bepaald door de loting bij Grou. Albert Visser en zijn bemanning starten vanaf plaats nummer 10.
UITSLAG WOUDSEND: 1. Leeuwarden, 2. Eernewoude, 3. Woudsend, 4. Stavoren, 5. Halve Maen, 6. Akkrum, 7. Heerenveen, 8. Drachten, 9. LEMMER, 10. Huizum, 11. Langweer, 12. Joure, 13. Sneek. Grou 14 punten.