Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Magistrale overwinning op de Fluessen

De aanhef van dit verslag dekt de lading van de wedstrijd van vandaag op de Fluessen bij Elahuizen. Na een perfecte start stoof Albert Visser met zijn bemanning naar de eerste positie om deze gedurende de wedstrijd niet meer uit handen te geven. Het woord magistraal is daar absoluut het juiste woord voor. Niet een van de concurrenten was bij machte het Lemster Skutsje te benaderen. Wederom feest bij schipper en bemanning en natuurlijk de aanhang op de volgvloot. Na de deceptie van gisteren waar Albert na een verloren protest veertien punten kreeg was dit de perfecte revanche. Alweer de tweede overwinning dit kampioenschap en een plaats bij de top drie in het tussenklassement. Waar gaat dit naar toe…Hoe zal ik het omschrijven; het was Lemmer-weer. Een stevige windkracht vier haalde het beste uit schipper, bemanning en skûtsje. En alsof de skutsjevloot er een abonnement op heeft waren er wederom drie starts voor nodig om de vloot van start te kunnen laten gaan. Zoals gezegd startte Albert perfect. Johannes Meeter (Huizum) en Rinus de Jong (Joure) waren te vroeg weg en konden opnieuw beginnen. Richting eerste boei was het Sytze Brouwer (Heerenveen) die Albert nog het dichtst naderde maar kon de dadendrang van ons team niet keren.

De organiserende commissie had op de Fluessen een gate-baan uitgelegd. Voor niet ingewijden er liggen twee boeien boven en onderin de baan. De eerste boei dient na een kruisrak te worden gerond waarna meteen de volgende boei volgt de zogenaamde spreader. Na een lang voor-de wind-rak kan de schipper kiezen een van de onderste boeien te ronden, die over bak- dan wel stuurboord. Het ligt aan de schipper welke kant van de baan zijn voorkeur heeft. Nadeel is dat bij een draaiende wind de commissie lastig een mooi kruisrak in de baan kan houden. Dit gebeurde vanmiddag halverwege de race. Het werd eigenlijk een beetje achter elkaar aan zeilen. Maar daar treurde Albert Visser niet om. Hij en zijn team hadden al een respectabele voorsprong opgebouwd en de overwinning kon hen niet meer ontgaan.

Opvallend vanmiddag het wederom sterke zeilen van debuterend schipper Sieberen van Terwisga (Eernewoude). Hij en zijn team pakten een keurige vierde plaats en doen het dit kampioenschap fantastisch. Jappie Visser (Sneek) werd verrassend tweede na een moeilijke serie eerste wedstrijden. Een opsteker voor hem en zijn vader negenvoudig SKS kampioen Douwe Visser die hem aan boord van advies dient. Morgen zeilen de skûtsjes op het IJsselmeer bij Stavoren.

UITSLAG ELAHUIZEN: 1. LEMMER, 2. Sneek, 3. Heerenveen, 4. Eernewoude, 5. Grou, 6. Akkrum, 7. Langweer, 8. Joure, 9. Drachten, 10. Halve Maen, 11. Huizum, 12. Woudsend, 13. Leeuwarden, 14. Stavoren.