Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Lemster vlag in top bij Stavoren.

Na een schitterende en zware wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren kon voor de tweede maal deze competitie de lemster vlag in top. Albert Visser behaalde een prachtige derde plaats op een knobbelig IJsselmeer. Net als gisteren werd de aanvang van de wedstrijd een uur uitgesteld. De wind nam in de loop van de middag iets in kracht af waardoor het mogelijk werd toch de zesde race van dit kampioenschap te verzeilen. In tussentijd stroomde het massaal opgekomen publiek op richting de natuurlijke tribune; de IJsselmeerdijk. En het werd een zeeslag om je vingers bij af te likken. Toen de skûtsjes vanuit de luwte van de sluis het IJsselmeer op zeilden veranderden de platbodems bijkans in stuiterbootjes. De redelijk hoge golven zorgde voor veel deining.
En dan na een klein uurtje inzeilen de start. Albert Visser kwam vanuit het midden van het veld keurig en met snelheid op tijd over de denkbeeldige startlijn. Geweldig hoog zeilend doorkliefde het Lemster Skutsje door de “baren” van het IJsselmeer. Twee schippers, Douwe Visser (Grou) en Jaap Zwaga (Langweer) kozen gedwongen door de concurrentie een stuurboord-slag. Dit pakte echter geweldig uit. Zij namen bij de eerste bovenboei de eerste twee plaatsen in. Daartussen mengde zich Rinus de Jong (Joure) maar doordat hij de boei raakte moest hij nogmaals de boei ronden en werd meteen naar het achterveld verwezen. En daar was Albert Visser. Na een fenomenaal eerste kruisrak rondde hij als vierde de boei maar door het wegvallen van Joure werd het een derde plaats. En tijdens deze wedstrijd is deze mooie derde plaats ook niet meer in gevaar geweest. Albert kwam niet dichter bij nummer twee Langweer en achtervolger Klaas Westerdijk (Halve Maen) was niet bij machte het Lemster Skutsje te kunnen verschalken.
Verder gebeurde er nog genoeg. Daar waar de eerste vier posities wel zeker waren kwam het bij de eerste boeironding tot aanvaringen en met dito protesten tot gevolg. Willem Zwaga (Leeuwarden) voer het roer van Sytze Brouwer (Heerenveen) aan gort. Beide schippers protesteerden. Ook wapperden er rode vlaggen bij Johannes Meeter (Huizum) en Rinus de Jong (Joure). In het laatste geval betrof het een bakboord stuurboord situatie. Huizum zat volgens de jury fout en kreeg 14 punten. De protesten van Heerenveen en Leeuwarden werden niet toegewezen ook deze beide krijgen veertien punten. Zo ook Jappie Visser (Sneek). Deze schipper vond het onverantwoord mens en materieel aan deze elementen te wagen. Douwe Visser (Grou) won met afstand zijn tweede wedstrijd van dit seizoen. En net als de bemanning van het Lemster Skutsje konden ze rekenen op een feestelijk onthaal van het publiek in de sluis van Stavoren. Door deze uitslag stijgt Albert Visser in het klassement naar de vijfde plaats op slechts 1,2 punt afstand van nummer drie Leeuwarden. Het gaat nog een super spannende tweede week worden…
UITSLAG STAVOREN: 1. Grou, 2. Langweer, 3. LEMMER, 4. Halve Maen, 5. Drachten, 6. Akkrum, 7. Eernewoude, 8. Stavoren, 9. Woudsend, 10. Joure. Leeuwarden, Heerenveen, Huizum en Sneek 14 punten.