Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Klassementsleider na prachtige derde plaats in eigen baai!

Met een schitterende derde plaats behaald vanmiddag op een woest IJsselmeer heeft Albert Visser zich aan kop genesteld in de strijd om de S.K.S. titel 2019. Douwe Visser (Grou) werd winnaar van de eerste race in de Lemster Baai en mede kandidaat voor de titel, Sytze Brouwer (Heerenveen) werd vierde. De ongekend spannende top van het klassement met nog twee wedstrijden voor de boeg ziet er nu als volgt uit. 1. Albert Visser 27,7 punten, 2. Sytze Brouwer (Heerenveen) 27,8 punten, 3. Douwe Visser (Grou) 28,8 punten. Meer close kun je het niet maken. Het gaat een climax van het kampioenschap worden die bijna nog nooit is vertoond. En dat Albert Visser en zijn bemanning volop meedoen in de titelrace maakt het voor de vele fans van het Lemster Skutsje alleen nog maar mooier op. Zou het dit jaar gaan lukken om kampioen van de S.K.S. te worden? Jelle Reijenga was het die in 1988 voor het laatst de blauwe kampioenswimpel naar Lemmer bracht. Superlatieven zouden te kort schieten om dat te mogen meemaken, en dan vooral voor Albert en zijn team.

Maar wat hebben ze er vanmiddag bij windkracht vijf tot zes ongelooflijk voor moeten strijden. Wederom een machtige start voor Albert die als derde bij de bovenboei aankwam. In het kruisrak, in wolken van buiswater, doorkliefde het skutsje met de machtige L in het zeil de “hege baren” op het IJsselmeer. Douwe Visser (Grou) startte als beste en lag vanaf het begin aan kop in deze voor de bemanningen zeer zware race. Klassementsleider Heerenveen startte minder en had bij de eerste boeironding alle mazzel van de wereld. Enkele skûtsjes brachten elkaar, over bakboord liggend, omhoog zodat er net een beetje ruimte voor Heerenveen was om in het gat te duiken. Rond de zesde positie begonnen zij aan een inhaalrace die na enkele routes zeilen stokte op de vierde notering.

Dus achter Albert Visser. Wat hebben Sytze en Albert, een geweldig gevecht geleverd om de derde plaats. Steeds opnieuw zette Sytze de aanval in. Zeer vakkundig, echt van grote klasse, sloeg Albert elke aanval af. Wat hebben deze twee kemphanen er een fenomenaal spannend spektakel van gemaakt, zeilend op het scherpst van de snede. En het ging per slot van rekening wel ergens om. Elk punt, zelfs elk tiende punt, kan nu de doorslag geven wie er vrijdagavond met de krans gaat prijken in Sneek.

Gerhard Pietersma zeilde op de Lemster Baai een fenomenale race, liggend op de tweede plaats haalde deze schipper ook alle zeil-trucjes uit de kast om Grou te kunnen passeren, echter tevergeefs. De mannen uit Grou waren vanmiddag gewoon oppermachtig en zeilde vorstelijk naar de overwinning. De tweede plaats van Eernewoude leverde hen de vierde plaats op in het tussenklassement. Johannes Meeter (Huizum) werd het onmogelijk gemaakt de race uit te zeilen. Nadat Jappie Visser (Sneek) hem op het roer raakte werd het skutsje uit Huizum bijkans stuurloos. Het leverde Jappie veertien punten op terwijl Johannes, door de averij, het gemiddelde aantal punten krijgt over de tot nu toe gevaren wedstrijden.

Wederom konden schippers, bemanningen en het talrijk opgekomen publiek genieten van een fantastische zeilmiddag onder perfecte weersomstandigheden. Door vooruitzichten voor morgen, race twee op ons thuiswater, zijn nagenoeg dezelfde als voor vandaag. Op en top spanning in het klassement bij de top drie die zeer aan elkaar zijn gewaagd. Het belooft morgen wederom een thriller van formaat te gaan worden. En wat gunnen we Albert en zijn team natuurlijk de titel. Het zou de kroon op de carrière zijn van de nestor van de skutsjevloot. Eerst morgen en het zal opnieuw concentratie en vakmanschap van ons team eisen om bij de eersten te komen en blijven!

UITSLAG Lemmer: 1. Grou, 2. Eernewoude, 3. LEMMER, 4. Heerenveen, 5. Akkrum, 6. Halve Maen, 7. Leeuwarden, 8. Woudsend, 9. Drachten, 10. Stavoren, 11. Joure, 12. Langweer. Sneek 14 punten, Huizum 5,9 punt.