Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Jarige Albert Visser vijfde op thuiswater.

Een mooier cadeau, nou ja dan zou hij eerste moeten zijn geworden, kon je Albert Visser vanmiddag op thuiswater niet geven. Na de sleepstart waarbij hij als tiende in de rij moest gaan beginnen wist onze kapitein bij de eerste boei zich al als zesde te melden. Een uitgekiende slag in het eerste kruisrak bracht hem meteen winst. In het verdere verloop van de wedstrijd wist Albert Klaas Westerdijk (Halve Maen) nog te verschalken. Vijfde. De aanval werd ingezet op Sytze Brouwer (Heerenveen) en Willem Zwaga (Leeuwarden). En zoals de schipper later aangaf waren deze twee niet meer te benaderen. Albert koos eieren voor zijn geld en verdedigde met verve zijn vijfde plaats. Van tien naar vijf was op zich al een pracht resultaat in een verder vrij saaie zeilpartij. De spanning zat m vooral in hoe de drie titelkandidaten zich zouden gaan houden en vooral op wat voor positie zij zouden eindigen.
Zoals vanmorgen afgesproken tijdens het palaver zou de wedstrijd van vanmiddag beginnen middels een sleepstart waarbij de volgorde voor de afgelastte race bij Eernewoude zou worden aangehouden. Ik heb er vanmiddag toch even aan gedacht; voor even herleven de oude tijden toen de veertien platbodems zich meldden in de werkhaven bij Lemmer. Vroeger was het immers gewoon dat er in de werkhaven een boei werd neergelegd die gerond moest worden. Al tientallen jaren is dit al niet meer het geval. Maar toch skûtsjes in de werkhaven, al dan niet onder zeil, blijft een indrukwekkend gezicht. Achter de sleepboot Argus werden de schepen het IJsselmeer opgesleept. Een fantastisch schouwspel. Na het startschot werden in allerijl de zeilen gehesen en kon de wedstrijd een aanvang nemen. Auke de Groot (Stavoren) lag voorop en consolideerde zijn eerste plaats gevolgd door Leeuwarden en Akkrum. Sytze Brouwer profiteerde, hij had startnummer vier, maximaal van zijn gelote positie. De andere kampioenskandidaat Grou startte verder achterin het veld. Daar waar Albert Visser in het eerste relatief korte kruisrak meteen zijn slag sloeg bleef de rest van de vloot op nagenoeg dezelfde plaats.
Zoals ik eerder al zei gebeurde er wat betreft positie wisselingen niet zo bijster veel. Gerhard Pietersma (Eernewoude) tot vanmiddag nog leider in het klassement startte als twaalfde en wist nog iets op te klimmen naar positie negen. Auke de Groot hield voorop stand en pakte de zege. Pieter Meeter (Akkrum) werd tweede en hierdoor nadert hij de top drie in het klassement. Leeuwarden legde beslag op de derde plaats. En onze jarige job, 56 lentes jong, werd dus vijfde. Toch is Albert nog steeds niet kansloos om het podium te halen. Momenteel staat hij vijfde met 41 punten. Sytze Brouwer neemt de kop over met 32,7 punten met in zijn kielzog Douwe Visser, hij heeft 35,8 punten en Gerhard Pietersma zit op het vinkentouw met 35,9 punten. Tussen Gerhard en Albert in staat Pieter Meeter met een puntentotaal van 38. Kortom, en gelukkig maar, zijn de prijzen nog niet verdeeld. Het belooft morgen op het IJsselmeer bij Lemmer op alle fronten weer billenknijpen worden. Vanavond maar even proosten op de verjaardag van onze schipper en maar niet te lang feesten. Morgen weer fris aan de start en rammen met de L!
UITSLAG LEMMER: 1. Stavoren, 2. Akkrum, 3. Leeuwarden, 4. Heerenveen, 5. LEMMER, 6. Halve Maen, 7. Grou, 8. Huizum, 9. Eernewoude, 10. Sneek, 11. Langweer, 12. Drachten, 13. Joure, 14. Woudsend.