Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

In memoriam: Rintje Ritsma

Woensdag 3 oktober 2012 overleed op 104 jarige leeftijd Rintje Ritsma.
Naast schipper op het Lemster Skûtsje was hij ook een van de grondleggers van Stichting Lemster Skûtsje. In 1957 maakte hij samen met enkel andere lemsters deel uit van de groep mensen die Stichting Lemster Skûtsje oprichten. Jaren daarvoor had hij al kennis gemaakt met het wedstrijdzeilen met skûtsjes en was onder andere bemanningslid op de skûtsjes van Durk Blom en Sytse Sytema.
In 1958 werd hij schipper op de Hoop op Welvaart, het eerste Lemster Skûtsje. In 1961 verliet hij de stichting om drie seizoenen later terug te keren als schipper op de Emanuël, het skûtsje dat Klaas van der Meulen naar Lemmer haalde.

Turbulente jaren braken aan, in 1965 moest hij het onderspit delven in de strijd om het kampioenschap. In het scenario van “De stem van het water”, de film die van Bert Haanstra dat jaar maakte, was een andere kampioen voorzien en Rintje Ritsma en zijn mannen zagen in een regen van protesten het kampioenschap aan hun voorbijgaan. Het jaar daarop in 1966 nam hij samen met fokkenist Sipke Tjerkstra wraak en haalden zij een glorieus kampioenschap binnen. Na het seizoen 1968 nam hij afscheid van het wedstrijdzeilen en werkte nog vele jaren als brugwachter op de brug in het centrum van het dorp. De familie Ritsma bleef en is nog steeds nauw verbonden aan het skûtsjesilen en wij als Stichting Lemster Skûtsje zijn hen veel dank verschuldigd.

Rintje Ritsma een naam die verbonden zal blijven aan het skûtsjesilen en het Lemster Skûtsje.
Moge hij rusten in vrede.