Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Drijfpartij bij de Veenhoop.

Als schipper en bemanning na afloop van de “wedstrijd” bij de Veenhoop zich laven aan een welverdiend biertje kunnen ze bijna niet bevatten wat er vanmiddag op Grietmansrak en Wijde Ee is gebeurd. Wind was er bijna niet en als Aeolus er even zin in had woei ze uit verschillende richtingen. Dan weer kromp ze en dan ruimde ze weer om vervolgens het compleet te laten afweten. Albert Visser moet er als kapitein van het Lemster Skutsje bijkans horendol van geworden zijn. De bevelen die hij aan de bemanningsleden gaf konden om de haverklap weer de prullenbak in. Kortom het was me het middagje wel. Daar leek het aan het begin van de middag nog geheel niet op. Een licht briesje die toch voor een mooie race kon gaan zorgen. Alle veertien skûtsjes lagen in slagorde afgemeerd in het Grietmansrak, met gestreken zeilen, in afwachting van het startschot. De loting van afgelopen vrijdag had bepaald dat Albert vanaf de vijfde startpositie mocht vertrekken.
Tien over twee was het zover. Het ratelen van de lieren waarmee de zeilen werden gehesen en dat op veertien skûtsjes blijft een vorstelijk geluid. Maar zwaar voor de bemanningsleden die zich letterlijk en figuurlijk een slag in de rondte draaien. Vanaf dat moment liet de wind het compleet afweten. Schepen lagen tegen elkaar in een kluwen en het was domweg gewoon geluk welk skûtsje als beste uit het Grietmansrak de Wijde Ee op kon drijven. Albert Visser zat eigenlijk gevangen in de middenmoot. En bijna zonder wind wordt je dan eigenlijk gezeild en kom je op posities waar je niet wil zijn.
Een lang rak richting bovenboei bleek dan weer voor-de-wind en dan weer in-de-wind. Op het maar op zijn fries te zeggen het was een “klinkende kleare geloksilery”. Dit eerste rak nam al bijna drie kwartier in beslag voordat de eerste, Johannes Meeter (Huizum), zich meldde bij de boei met de gele kop. Tergend langzaam gingen de veertien platbodems om dit merkteken om vervolgens richting benedenboei te drijven. Het Lemster Skutsje heeft in een route bijna elke positie in de middenmoot en achterhoede ingenomen gehad. Vanaf de boei bij “Ie Sicht” moest de vloot nog een rak richting finish. Deze was adembenemend spannend met vier kanshebbers op de overwinning. In de laatste honderd meter kreeg Jappie Visser (Sneek) een privevlaag en zeilde zomaar naar de tweede plaats achter winnaar Gerhard Pietersma (Eernewoude). Inmiddels had Albert Visser de protestvlag gehesen evenals Sytze Brouwer (Heerenveen), Willem Zwaga (leeuwarden), Klaas Westerdijk (Halve Maen) en Jaap Zwaga (Langweer). Deze schippers protesteerden tegen de commissie omdat er volgens hen geen sprake geweest kon zijn van een wedstrijd met gelijke kansen voor elk skûtsje. De jury hoorde de protesten en adviseerde de SKS om de wedstrijd toch geldig te laten zijn en deze nam dit advies over.
En zo dreef Albert Visser met zijn bemanning naar een zevende plaats na als vijfde gestart te zijn. Het had tijdens deze knotsgekke wedstrijd nog wel veel slechter gekund. Morgen is de derde wedstrijd bij Eernewoude en zo de weersvoorspellingen nu aangeven zullen de omstandigheden niet veel beter zijn dan vandaag. Het belooft wederom een heet middagje te gaan worden.
UITSLAG VEENHOOP: 1. Eernewoude, 2. Sneek, 3. Grou, 4. Akkrum, 5. Huizum, 6. Stavoren, 7. LEMMER, 8. Leeuwarden, 9. Joure, 10. Woudsend, 11. Heerenveen, 12. Halve Maen, 13. Langweer, 14. Drachten.