Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Derde plaats bij Lemmer en vierde in klassement.

Albert Visser lijkt een abonnement te hebben op derde plaatsen. Vanmiddag bezeilde hij een vorstelijke derde plaats op het IJsselmeer tijdens de tiende wedstrijd van deze competitie georganiseerd door onze lemster commissie. Door dit resultaat schuift Albert naar een vierde plaats in het klassement. Doordat de directe concurrenten om verschillende redenen het wedstrijdwater gedwongen waren te verlaten heeft ons team nu direct zicht op een derde plaats in de eindrangschikking met nog de finale op het Sneekermeer voor de boeg. Wat zou het een fantastische beloning zijn voor een prachtig gezeild kampioenschap. Maar zoals wel vaker wordt gezegd; er kan nog van alles gebeuren en je bent pas zeker als de finale morgen is afgelopen.
Het woei stevig vanmiddag en de schippers en bemanningen waren gebrand op een mooi resultaat en dito uitgangspositie voor morgen. Het best kwam Auke de Groot vanuit de start, net als gister pakte hij toch verrassend de kop. Vlak in zijn buurt Douwe Visser (Grou) die op deze positie uitstekende zaken voor het klassement leek te gaan doen. Albert Visser rondde keurig als zesde. Maar dan de daaropvolgende benedenboei. Misschien wel de beslissende boeironding gelet op de titelstrijd. Een kluwen van skûtsjes denderde naar beneden en zoals zo vaak, maar nu vooral, er was bijna geen ruimte. Pieter Meeter (Akkrum), Willem Zwaga (Leeuwarden), Gerhard Pietersma (Eernewoude), Douwe Visser (Grou) en Sytze Brouwer (Heerenveen) ze waren er allemaal bij betrokken en wilden tegelijk het merkteken ronden. Er werd geschreeuwd om ruimte. Reglementair was er zeker een en ander op aan te merken. Toen de figuurlijke stofwolken waren opgetrokken kon de schade worden opgemaakt. Een giek van het skûtsje uit Heerenveen vloog over het dek van het schip uit Akkrum met een gewond bemanningslid als triest gevolg. Akkrum staakte de strijd. Eernewoude kreeg averij en liet de zeilen strijken. Protestvlaggen op diverse skûtsjes waaronder o.a. op die van Heerenveen en Eernewoude.
Albert Visser zag de ruimte en profiteerde optimaal; het Lemster Skutsje steeg naar de derde plaats achter Johannes Meeter (Huizum). Laatstgenoemde profiteerde net als Albert van het onderlinge gekrakeel van voornoemde schepen. De roerganger van ons skûtsje stond de derde plaats vanmiddag ook niet meer af. Huizum bleef keurig tweede en Stavoren pakte opnieuw de winst bij Lemmer. Een huzarenstukje van formaat. Vorig jaar deed Sytze Brouwer (Heerenveen) hetzelfde kunstje door de twee wedstrijden bij Lemmer winnend af te sluiten. Door de veertien punten van Eernewoude lijken zei deze geen rol meer te gaan spelen in de titelstrijd. Heerenveen knokte zich vanuit de achterste regionen nog naar een zevende plaats direct achter zijn concurrent voor de titel, Grou. Na het juryberaad wat wel even wat tijd in beslag heeft genomen is er nu meer duidelijkheid gekomen. Protest van Akkrum tegen Heerenveen is afgewezen, die van Eernewoude tegen Heerenveen is afgewezen en het protest van Heerenveen tegen Eernewoude toegewezen. Akkrum krijgt het gemiddelde aantal punten van de vorige wedstrijden waardoor zij Albert Visser net 0,4 punt voorblijven. De eerste vijf van het klassement: 1. Heerenveen 39,9 punten, 2. Grou, 41,9 punten, 3. Akkrum, 43,6 punten, 4. LEMMER 44 punten en 5. Leeuwarden 45,7 punten. Ik hoef u niet te vertellen dat de spanning in de strijd om de titel tot een kookpunt stijgt. Overigens heeft Eernewoude hoger beroep aangetekend aangaande het verloren protest van Heerenveen. De jury doet morgenvroeg uitspraak. Indien Eernewoude in het gelijk wordt gesteld kan Heerenveen de titel niet meer voor zich opeisen.
UITSLAG LEMMER II: 1. Stavoren, 2. Huizum, 3. LEMMER, 4. Leeuwarden, 5. Joure, 6. Grou, 7. Heerenveen, 8. Drachten, 9. Sneek, 10. Woudsend, 11. Halve Maen, 12. Langweer. Eernewoude 14 punten. Akkrum 5,6 punt.