OK

Albert Visser zeilt Lemmer naar podium bij ouverture.

Na de geweldige eerste plaats bij Grou drie jaar geleden is het Albert Visser gelukt om wederom het Lemster Skutsje naar het podium te zeilen bij de openingswedstrijd. Na een prachtige middag zeilen met volop strijd lukte het onze roerganger een derde plaats te bemachtigen. Voorwaar een geweldig begin van het kampioenschap 2022. Na een goede start op de Wijde Ee vonden we ons team bij de eerste boeironding terug rond plaats vijf. Gedurende de race bij een windkracht drie werd er continu stuivertje gewisseld met onder andere Sytze Brouwer (Heerenveen), Jeroen Pietersma (Drachten) en Willem Zwaga (Leeuwarden). Dan maakte de ene schipper weer een slag die beter uitkwam dan weer de andere. Continu moet de crew van het Lemster Skutsje alert zijn op kleine windschiftingen om daar ook meteen naar te handelen. Het bleef lastig om in deze voorhoede je veroverde plaats te behouden.
Eenmaal echter, bij de eerste boei na de start, kwam Albert Visser in een protestwaardige situatie terecht. Na een fenomenale slag over bakboord liggend stuurde onze schipper richting merkteken. Jeroen Pietersma (Drachten) lag over stuurboord richting boei. De drachtster schipper gaf echter geen krimp en Albert Visser moest alle kracht op het helmhout zetten om het drachtster schip vrij te varen. Had Albert dit niet gedaan was het Lemster Skutsje midscheeps het Drachtster Skutsje binnen gevaren. Enkele ogenblikken later verscheen er op het Lemster Skutsje de protestvlag; geheel terecht. Jeroen hees de groene vlag, hiermee zijn fout erkennend. Later tijdens deze prachtige zeilpartij wist Albert Visser toch Jeroen Pietersma voorbij te streven. De beloning voor ons team een prachtige derde plaats. Gevolg voor Jeroen Pietersma na de finish was dat hij door de erkenning van zijn fout bij zijn vierde plaats drie extra punten mocht bijtellen.
En dan de rest van de wedstrijd. Veruit de beste start was voor Drachten en Douwe Visser (Grou). Laatst genoemde draaide na de start net optijd onder zijn tegenstrever en stoof richting eerste plaats om deze gedurende de wedstrijd te consolideren. Keurig tweede werd Gerhard Pietersma (Eernewoude). Opvallend tijdens deze wedstrijd waren de vele positiewisselingen. Nieuwkomer Klaas van der Meulen (Woudsend) bivakkeerde bij het begin van de wedstrijd in de achterste regionen om uiteindelijk als zesde te finishen. Rinus de Jong (Joure) werd na een schitterend voorseizoen met vele eerste plaatsen slechts elfde. Sytze Brouwer (Heerenveen) lag aanvankelijk vierde en streed met Albert Visser om de derde plaats; de schipper uit Heerenveen werd tiende…
Al met al een schitterende start van dit kampioenschap gadegeslagen door veel toeschouwers op het water en langs de walkant. Mooier kon eigenlijk niet.

UITSLAG GROU: 1. Grou, 2. Eernewoude, 3. LEMMER, 4. Drachten, 5. Sneek, 6. Woudsend, 7. Huizum, 8. Halve Maen, 9. Leeuwarden, 10. Heerenveen, 11. Joure, 12. Akkrum, 13. Langweer en 14. Stavoren.