Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Albert Visser grijpt net naast podium op Heegermeer.

Albert Visser en zijn bemanning zijn vanmiddag als vierde geëindigd op een woelig Heegermeer. Wat een titanenstrijd op het scherpst van de snede. De wedstrijd had alles in zich wat het skûtsjesilen zo mooi maakt. Skutsjes die af en toe in wolken van buiswater verdwenen, schippers en bemanningen die tot het uiterste moesten gaan om hun schip overeind en op koers te kunnen houden. Felle duels nu de finale in de strijd om de titel in zicht komt. En dat alles onder prachtige hollandse wolkenluchten. Wat wil een mens nog meer. Er waren twee starts nodig om de vloot van start te kunnen laten gaan. Spekkoper was absoluut Sytze Brouwer (Heerenveen). Zijn eerste start was dramatisch en zijn wedstrijd leek de mist in te gaan. Bij de tweede start was hij goed weg, nam de kop en stond deze niet meer af. Met ruim vijf(!) minuten voorsprong op nummer twee voegde hij 0,9 punt toe aan zijn totaal. Albert Visser koos voor een start bovenin het veld vlak bij de boei bij het startschip. Meteen na de start stoof het Lemster Skutsje over stuurboord liggend het Heegermeer over. Op dat moment ontstond er een tweedeling in het veld. Een groep skûtsjes koos de slag richting ‘Yndyk”, de andere groep, waaronder Lemmer, zocht het richting de vaargeul.

Dan het altijd megaspannende moment van de eerste boeironding. Albert Visser denderde met het Lemster Skutsje over bakboord richting het eerste merkteken. De schepen over stuurboord liggend leken de beste slag te hebben gemaakt en kwamen net iets beter uit. Onze mannen rondden als zesde. Tijdens de race, de commissie had een zandloperbaan op het Heegermeer uitgelegd, hebben Albert en zijn team als ware Lemsters fantastische adembenemende duels uitgevochten met o.a Leeuwarden, Grou en Eernewoude. Na twee routes zeilen schoof Albert Visser al op naar een derde positie. Fantastisch ook mede gelet op de positie in het klassement. We zitten op dit moment in de fase dat elke positie hoger of lager het uiteindelijke verschil kan maken. Ondanks dat het Lemster Skutsjes als een speer, hoog zeilend door de golven stoof, moest men toch een positie inleveren ten koste van de vanmiddag sterk zeilende Willem Zwaga (Leeuwarden). In de laatste route werd Albert Visser met zijn team nog bedreigd door Douwe Visser (Grou). Onze kapitein liet zich gelukkig niet in de luren leggen en finishte dit skutsje-spektakel als vierde. Daarmee consolideert Albert zijn plaats bij de top drie in het klassement. Met slechts 0,9 punt achterstand op nummer 1 Heerenveen en 3,2 punt voorsprong op nummer drie Grou, doet Albert met zijn team volop mee in de titelrace. Het wordt met de dag spannender…

Verder viel op dat het Heegermeer vanmiddag rood kleurde van de protestvlaggen. Skutsjes dicht bij elkaar bij boeirondingen en confrontaties in kruisrakken en dat bij de stevige wind vanmiddag vroeg er ook bijna om. Toen de stofwolken op het Heegermeer waren opgetrokken en de jury na afloop uitspraak had gedaan bleken vier schippers veertien punten rijker. Johannes Meeter (Huizum), Auke de Groot (Stavoren), Jeroen Pietersma (Drachten) en Jappie Visser (Sneek). Conclusie na deze fantastische zeilmiddag vanuit ons perspectief; Albert Visser en zijn bemanning doen nog steeds volop mee in de strijd om de titel. Nu al geweldig en dan moet de apotheose, die laatste drie race’s waaronder tweemaal op thuiswater bij Lemmer, nog komen.

UITSLAG Woudsend: 1. Heerenveen, 2. Halve Maen, 3. Leeuwarden, 4. LEMMER, 5. Grou, 6. Eernewoude, 7. Akkrum, 8. Joure, 9. Woudsend, 10. Langweer. Drachten, Stavoren, Sneek en Huizum veertien punten.