Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Albert Visser eindigt als derde, S.K.S. kampioenschap 2019!

Albert Visser en zijn bemanning zijn als derde geëindigd in het eindklassement van het S.K.S. skûtsjesilen 2019. Voor het eerst in zijn omvangrijke carrière mocht de schipper van het Lemster Skutsje op het podium staan na afloop van een S.K.S. kampioenschap. Een voorwaar fantastische prestatie en een bekroning voor een geweldig gezeilde titelrace. Driemaal eerste, eenmaal tweede en eenmaal derde. Vijmaal mocht onze schipper dit kampioenschap het ereschavot betreden. Een paar maal was hij leider in het klassement. Met volop kans op de titel. Het kwam er helaas net niet van maar wat was hij er dichtbij. Na de vierde plaats vorig seizoen is het voor hem en zijn bemanning een eer dat hij dit jaar derde werd. De laatste twee races deden hem uiteindelijk, wat betreft de titel, de das om. Twee achtste plaatsen waren het resultaat en wat als…Maar dat telt niet en we zijn als bestuur, sponsoren, donateurs en de vele vele trouwe supporters van ons Lemster Skutsje apetrots op dit machtige eindresultaat.

Kampioen werd uiteindelijk, voor de derde achtereenvolgende maal, Douwe Visser met het Grouster Skutsje. een prestatie van formaat. Maar het spande er nog om in de slotrace op het Sneekermeer. Alle wiskundige formules waren er op los gelaten. Er moesten drie plaatsen verschil zitten tussen hem en zijn naaste belager Sytze Brouwer (Heerenveen). Vanuit de start leken de beste papieren voor Heerenveen. Men had verreweg de beste start bovenin het veld. Toch kwam Sytze slecht uit bij de eerste boei. Douwe lag voor en zo waren de rollen ineens omgekeerd. Albert rondde de eerste boei als zesde en consolideerde daarmee zijn derde plaats in het eindklassement. Maar dan die onderste boei bij het starteiland. Door het late draaien van Auke de Groot (Stavoren), hij kon niet anders, kwam Grou onder het skutsje van Stavoren te liggen. Sytze rook zijn kans en kwam na het daaropvolgend kruisrak voor het team uit Grou te liggen. Grou verloor vijf plaatsen, zijn comfortabele voorsprong in rook zien opgaand, en Heerenveen won vier plaatsen. Albert Visser nestelde zich in her verloop van de wedstrijd tussen deze twee kemphanen, en zo lagen de drie beste schippers van het kampioenschap 2019 weer bijelkaar. Stavoren mengde zich bij deze drie en met z’n vieren vochten zij verbeten duels uit. Op driekwart van de wedstrijd kwam eigenlijk de slag die Sytze de nek omdeed. Albert Visser liep bij het aanlopen van de boei net iets hoger dan Sytze. Onze schipper stuurde bij de boei iets langer door waardoor Heerenveen niet kon en mocht draaien.

Douwe Visser dook gretig in het ontstane gat en wist vanaf dat moment dat Sytze niet meer in staat zou zijn het punten verschil te overbruggen. Gerhard Pietersma (Eernewoude) won de finale op het Sneekermeer en zou, ja zou, toch nog een eerste plaats hebben behaald deze titelrace. Echter een protest van Klaas Westerdijk (Halve Maen) tegen Gerhard in een bakboord stuurboord conflict bij de start ontnam hem de winst. Klaas werd in het gelijk gesteld en daardoor werd de nummer twee tijdens de finalerace, Pieter Meeter (Akkrum), winnaar.

Na afloop van deze zinderende finale kwamen de drie winnende skûtsjes met hun bemanningen aan bij het starteiland alwaar het zilveren skutsje, de hoofdprijs voor de kampioen, aan Douwe Visser werd uitgereikt. Toch fantastisch dat Albert Visser met zijn team daar met hun behaalde derde prijs bij waren. Met natuurlijk fier de Lemster vlag in top.

We hebben enorm genoten van twee prachtige weken skûtsjesilen. Met in het bijzonder de prachtige resultaten van Albert Visser en zijn bemanning. Volgens Albert kan het Lemster Skutsje bij harde wind nog beter presteren en daar zal in de periode tot aan het kampioenschap 2020 op zeker aan worden gewerkt. We zien elkaar terug volgend jaar tijdens het volgend kampioenschap; de S.K.S. bestaat dan 75 jaar. Met plezier heb ik voor u de dagverslagen geschreven en de daarbij behorende foto’s gemaakt. “Oant oar jier”.

UITSLAG Sneek: 1. Akkrum, 2. Halve Maen, 3. Joure, 4. Huizum, 5. Stavoren, 6. Heerenveen, 7. Grou, 8. LEMMER, 9. Drachten, 10. Leeuwarden, 11. Woudsend, 12. Langweer. Eernewoude 14 punten. Sneek viel uit met averij (kapot helmhout).
Top drie eindklassement: 1. Grou 36,7 punten, 2. Heerenveen 38,8 punten, 3. LEMMER 43,7 punten.