Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

80 jarig jubileum Lemster Skûtsje

Lemster Skûtsje viert 80 jarig bestaan

Het Lemster Skûtsje werd in 1930 gebouwd op de scheepswerf van de familie Van der Werff te Buitenstvallaat bij Drachten. Dit jaar is het precies 80 jaar geleden dat het Lemster Skûtsje van de helling kwam en door toenmalig eigenaar Eeuwe de Jong in gebruik werd genomen. Het skûtsje werd door hem voornamelijk gebruikt voor het vervoeren van klei.

Na de tweede wereldoorlog kreeg Jan Steenstra het skûtsje in eigendom en vervolgens kocht de familie Van der Wal uit Irnsum het schip in het najaar van 1957. Zij gebruikten het skûtsje als woonboot.

In het najaar van 1962 kocht Stichting Lemster Skûtsje het schip op aanraden van Klaas van der Meulen (destijds schipper van het Lemster Skûtsje).
In de afgelopen 80 jaren hebben 7 schippers aan het roer van dit skûtsje gestaan, waarvan Johannes Meeter de laatste in de rij is.

Op  11 augustus 2011 wordt door het bestuur van de Stichting Lemster Skûtsje aandacht gegeven aan dit 80-jarig jubileum.  De keuze voor deze datum is tweeledig.  Allereerst is dit de “Lemster-dag” tijdens het SKS-kampioenschap. Tevens is deze datum symbolisch, gezien het feit dat Eeuwe de Jong op 11 augustus 1932 met het zetten van zijn handtekening tot aankoop van het skûtsje overging.

Tijdens de wedstrijd van 11 augustus wordt door de Stichting Lemster Skûtsje een extra prijs uitgeloofd aan het skûtsje dat als eerste die dag langs de eerste ton komt.

De prijs is het symbolische bedrag van 80 1 Euro-muntstukken. De prijs wordt door Rabobank Lemmer ter beschikking gesteld.