Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

6 oktober 2012: Friese Hoek Race, dag 1

Friese Hoek race dag 1

Het laatste evenement al weer van het jaar 2012 waar het Lemster skûtsje aan deel neemt. En kun je mooier afsluiten met een wedstrijdweekend op het eigen water, dat ieder jaar perfect wordt georganiseerd door onze eigen watersportvereniging De Zevenwolden.
Maar toch leek er een tegenvaller te zijn, namelijk het weer. De berichten waren niet goed, maar ja, dat hoort bij deze tijd van het jaar. Maar zolang het niet stormt, dan wordt er wel gezeild. Dus vanochtend 09:00 uur kwamen wij aan boord en maakten het skûtsje wedstrijdklaar. Niet als vorig jaar met een gast, namelijk de winnaar van de puzzel van de SKS kampioenschap. Voor mij geen onbekende, want het was mijn eigen broer, die overigens voor het eerst mee ging op een skûtsje. De reden dat een familielid kon winnen was simpel. Hij had de puzzel gemaakt en was de enige inzender. Ik kon dus niemand anders laten winnen.
Op deze eerste dag waren er twee wedstrijden. Een start om 11.00 en een start in het begin van de middag. Beide starts lagen buiten de 4 km, zodat er veilig gestart kon worden. Vanaf de start was er een kruisrak naar een hoogste ton, nabij de Steile bank. Daarna ruim wind naar de Noordoostpolderdijk nabij de vuurtoren. Hierna lagen er meerdere tonnen in de Lemster baai, waardoor we steeds heen en weer moesten laveren. Het was prachtig zeilen.
Wij kwamen de eerste wedstrijd best goed weg, maar het weer was zoveel anders dan wij hadden verwacht. Wij waren op redelijke windkracht gestart, maar er was weinig wind. Een enkele keer een leuke vlaag, maar verder was het rustig zeilen. Mij merkten dat onze zeilen net niet goed genoeg waren voor dit weer. Iedere route verloren wij terrein op onze achtervolgers. Uiteindelijk kwamen wij als 7e over de finish. Jammer, want er had beslist meer in gezeten.
Daarna even voor anker nabij de Steile bank. Even een boterham gegeten en opnieuw naar de start. In deze tijd hadden wij de zeilvoering wel iets aangepast, maar niet veel. Waarom niet? Omdat er nu wel wind stond. Het starten duurde lang voor. De eerste start was algeheel vals. Daarna moesten wij wachten tot groep 2 van de skûtsjes gingen starten om opnieuw te kunnen starten. Maar weer ging deze algeheel vals. Pas de 3e start kwam iedereen goed weg.
Wij zaten er opnieuw leuk bij. Maar, in tegenstelling tot de eerste wedstrijd, wij konden nu goed vloot houden. In het kruisrak moesten wij in het begin afrekenen met Drachten en Leeuwarden. Wij konden, zij het soms met moeite. Net voor hen om de hoogste ton. Daar waren de skûtsjes Wylde Wytse en Sneek al gepasseerd, maar wij lagen verdienstelijk 3e. Dat is de hele wedstrijd zo gebleven. Met name Leeuwarden heeft constant strijd met ons geleverd, maar wij gaven niets toe. Wel konden wij dichter bij Sneek, die 1 lag en Wylde Wytse komen, maar hen bedreigen lukte niet echt. Op de finish lagen wij toch nog wel 100 meter achter hen. Maar met een 3e plaats waren wij wel tevreden.
Ik hoop dat er morgen nog zo’n uitslag bij komt en dan hebben wij een mooie afsluiting van het seizoen gehad.