Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

4 augustus 2010, Lemmer: elfde

(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Jan van der Werf

Gisteravond zijn we weer even enthousiast onthaald als ieder jaar. Het was ook prachtig weer en met zijn allen op het skutsje, dat werd gesleept door de familie Verschoor. Het ging weer geweldig. Vee drukte op en rond het water en het zingen van de shanty’s zorgde weer voor veel gezelligheid.

Maar vandaag was het weer werkelijkheid. Want we hebben dit jaar nog niet goed gepresteerd en willen graag eens bij de top 3 aankomen.

De wedstrijd werd vooraf al een uur uitgesteld omdat er veel regen met veel wind werd verwacht. Dus pas rond 13.30 uur het water op. We gingen, ondanks de berichten van windkracht 5 ongereefd. Sterker nog, tijdens het inzeilen hebben we de lichtweerfok nog klaargelegd in het ruim. Wij schatten even in dat die mogelijk nog nodig was.

Maar tijdens de startprocedure kwamen er erg donkere wolken aan vanuit de Noordoostpolder. In die wolken viel een hoos waar te nemen, misschien wel een echte windhoos. Vanaf de kotter werd de gele vlag gehesen, dus uitstel van de wedstrijd. In de bui, die ons toen overviel zaten stevige vlagen. Terwijl de schoten bijna los waren sleepte de giek door het water. Dat was dus even uitkijken, maar na enige tijd werd het rustiger en werd de startprocedure weer begonnen.

Wij kwamen geweldig uit de start, volgens mij het hoogst liggend schip. Vlak bij ons voer Grou, maar die lag iets onder ons. Maar in het 1e rak na de start zag ik dat Grou langzaam ons in begon te halen en daarbij ook steeds hoger kwam. Uiteindelijk lagen ze voor ons en moesten wij in hun de meerdere erkennen. Opnieuw een teken dat het Lemster skûtsje niet zeilt zoals het altijd heeft gezeild. Maar we kwamen het kruisrak verder best redelijk door en vlak voor Sneek wilden wij de 1e hoogste ton gaan ronden. Wij lagen prachtig bakboord, Maar stuurboord liggend kwam toen ‘d halve maen. Ondanks het roepen en later schreeuwen dat we bakboord lagen zeilden zij door en een botsing was het gevolg. Wij werden daardoor weer tegen Sneek aangeduwd en wij lagen klem tussen beide schepen. Toen we los waren zeilden we al op een 7e plaats. We hebben wel de protestvlag gehesen, maar die is later weer ingetrokken omdat ‘d halve maen al laatste lag en dus toch niet meer punten kon krijgen dan ze nu al hadden.

Maar onze wedstrijd was al weer verknoeid, de zoveelste keer.

Helaas bleef het daarna ook fout gaan en dan niet door protesten, maar doordat we niet hoog en snel genoeg konden zeilen. In sommige slagen zagen we dat andere skûtsjes onder ons door kwamen en ons inhaalden.

Toch wonnen we ook zo nu en dan een duel. In het laatste voordewindserak leken we op een 7e of 8e plaats af te gaan. Maar toen begonnen ze met ons te loeven, dus proberen ons de wind uit de zeilen te nemen. Eerst was het Bolsward en toen we die hadden opgevangen was het Joure. Toen we Joure hadden opgevangen waren Bolsward en Huizum onder ons door gezeild omdat zij de kortere weg hadden. Maar het werd nog erger, want bij de ton moesten we die schepen ruimte geven. Hierdoor ontstond een hat en daar dook Joure in. Uiteindelijk werden wij van die hele groep de laatste.

Als we al teleurgesteld waren over de zeilkwaliteiten, dan was dit net voldoende om ons even op een dieptepunt te brengen. Uitslag 11e.

Na afloop hebben we de teleurstellingen besproken en morgen gaan we er weer voor. Zo moet het ook, maar ook weten we dat we met oplossingen moeten komen. Of dat de eerder besproken mast is, zal later wel blijken.

uitslag

# schip punten details
1 Grou – Doarp Grou 0.9
2 Heerenveen – Gerben van Manen 2
3 Earnewald – Twee Gebroeders 3
4 Sneek – De Sneker Pan 4
5 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 5
6 Stavoren – Sûdwesthoek 6
7 Langweer – Twee Gebroeders 7
8 Bolsward – Bolsward 8
9 Woudsend – Klaas van der Meulen 9
10 Joure – Oeral Thûs 10
11 Lemmer – Lemster Skûtsje 11
12 Huizum – It Doarp Huzum 12
13 Drachten – Twee Gebroeders 13
14 Drachten – d’ Halve Maen 14

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Heerenveen – Gerben van Manen 17.7
2 Joure – Oeral Thûs 30.9
3 Earnewald – Twee Gebroeders 37.9
4 Sneek – De Sneker Pan 39
5 Bolsward – Bolsward 40.8
6 Grou – Doarp Grou 45.9
7 Woudsend – Klaas van der Meulen 56
8 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 58
9 Lemmer – Lemster Skûtsje 62
10 Drachten – Twee Gebroeders 65
11 Langweer – Twee Gebroeders 72
12 Stavoren – Sûdwesthoek 74
13 Drachten – d’ Halve Maen 80
14 Huizum – It Doarp Huzum 99