Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

3 augustus 2005, Terherne: negende(klik op de foto’s voor een vergroting)

Er stond een behoorlijke bries op het Sneekermeer, daarom vanochtend onze vlakkere fok weer aangeslagen. Om één uur vanmiddag zeilden we weg van ons volgschip. Toen alle zeilen goed stonden en ook de zwaarden op de juiste plaats stonden, waren wij weer klaar voor de wedstrijd.

Dit was weer een vliegende start, dus moet je precies na 10 minuten zorgen dat je op de lijn bent. Er was een vrij lange startlijn en Ale koos om onderin te starten. Samen met ons waren de skûtsjes van Sneek en Drachten, ook zeer goede starters. Achteraf bleek dat we allemaal de start beter hoog bij de kop hadden kunnen nemen, daar lag de juiste start. Hierdoor lagen we bij de hoogste ton op de twaalfde plaats.

De wedstrijd bestond uit een sânglês, oftewel een zandloper. Één route bestaat dan uit twee kruisrakken en twee keer voor de wind of een hele ruime wind. Toen kregen we een wedstrijd, die weer vele kanten kende. De ene keer moesten we de fokkenschoot met drie man aansjorren. De andere keer kon de fokkenist, Jacob Zwerver, het wel alleen af. Zo wisselde de wind, van bijna geen wind tot echt harde wind. Dat zagen we ook in het veld. We hebben hele mooie slagen gemaakt, waardoor we op een moment zelfs zevende lagen, met zicht op de nummers vijf en zes. Een route later echter lagen we plotseling weer tiende.

De finish was ook vreemd, want Bolsward, die achter ons voer, ging niet om de ton heen, maar stuurde onder de ton door, botste daarbij ook nog even tegen Drachten aan en stuurde toen richting finish. Ik nam aan dat Bolsward wellicht een extra rondje zou gaan maken en opnieuw de ton zou ronden, maar ze gingen door naar de finish en werden ook afgeschoten. Wel waren er al vlaggen getrokken, zowel bij Bolsward als bij Drachten, dus mogelijk dat daar nog een protest uit voort komt, dat weet ik nog niet, maar de uitslag zal wel op deze site komen.

Wij zijn daardoor uiteindelijk op een negende dan wel op een tiende plaats geëindigd en dat is voor mij ook nog een verrassing.

Een tegenvallend resultaat voor Lemmer met deze wind.

Het protest van Bolsward tegen Drachten is niet-ontvankelijk verklaard.

Omdat Bolsward de laatste boei niet heeft gerond is hij niet gefinished en heeft hierdoor 14 niet aftrekbare punten gekregen.

(klik op de foto voor een vergroting)

uitslag

# schip punten details
1 Joure – Oeral Thûs 0,9
2 Drachten – d’ Halve Maen 2
3 Sneek – Sneker Pan 3
4 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 4
5 Grou – Doarp Grou 5
6 Earnewald – Emanuel 6
7 Langweer – Jonge Jan 7
8 Heerenveen – Gerben van Manen 8
9 Lemmer – Lemster Skûtsje 9
10 Drachten – Twee Gebroeders 10
11 Woudsend – Klaas van der Meulen 11
12 Stavoren – Sûdwesthoek 12
13 Huizum – It Doarp Huzum 13
14 Bolsward – Bolsward 14 niet gefinished, punten niet aftrekbaar

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Heerenveen – Gerben van Manen 5,9
2 Grou – Doarp Grou 9
3 Sneek – Sneker Pan 10
4 Lemmer – Lemster Skûtsje 11,9
5 Drachten – d’ Halve Maen 11,9
6 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 15
7 Joure – Oeral Thûs 15,9
8 Woudsend – Klaas van der Meulen 23
9 Stavoren – Sûdwesthoek 24
10 Bolsward – Bolsward 25
11 Earnewald – Emanuel 27
12 Langweer – Jonge Jan 27
13 Drachten – Twee Gebroeders 31
14 Huizum – It Doarp Huzum 33