Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

29 juli 2011: loting en voorbeschouwing

Voorbeschouwing seizoen 2011
Zoals u al enkele jaren gewend bent, zal ik ook dit jaar weer dagelijks een verslag maken van de SKS wedstrijden.
Ik begin met een korte voorbeschouwing, waarbij ik ook de loting van vrijdagavond in Grou meteen meeneem.
Iedereen zal wel nieuwsgierig zijn hoe Johannes heeft geloot, dus laat ik daar maar mee beginnen.
Dit is de uitslag.

Skûtsje De Veenhoop Earnewâld
Drachten 1 14
d’ Halve Maen 2 13
SWH 3 12
Grou 4 11
Heerenveen 5 10
Bolsward 6 9
Woudsend 7 8
Eernewoude 8 7
Huizum 9 6
Lemmer 10 5
Langweer 11 4
Joure 12 3
Leeuwarden 13 2
Sneek 14 1

Omdat ik deze voorbeschouwing al eerder heb getypt en op vrijdagavond door onze webbeheerder alleen de loting aan mijn verslag wordt toegevoegd, kan ik nu niet mijn mening geven over deze loting. Dat laat ik dus aan uw eigen gevoel over.
De één vindt een 1e plaats geweldig en de ander juist de 14e. Maar er zijn ook supporters die juist de middenweg goed vinden, want hoef je iedere dag maar 6 plaatsen naar voren te zeilen en ben je 1e. Iedereen heeft de waarheid in zich, want het hangt van de wind af wat gunstig is.

Het Lemster skûtsje heeft een goed voorseizoen gehad. Dat hadden we ook wel verwacht. Vorig jaar was een verloren jaar.
Iedereen die de verslagen heeft gelezen weet dat ik meerdere malen aan heb gegeven dat dat door de mast kwam, waar de kracht uit was. Vorig jaar, vlak voor de Friese Hoekrace konden wij de nieuwe mast proberen en we zagen meteen verbetering. Dat heeft zich dit seizoen voortgezet. De wedstrijden in het voorseizoen zijn we steeds beter gaan zeilen en we zijn van mening dat de resultaten dit jaar gewoon beter moeten worden dan vorig jaar. Nu is dat niet moeilijk, maar met beter vind ik dat we weer op ons oude niveau zitten. Of dat nu uiteindelijk een top 3 wordt of een top 5 is niet te voorspellen, want buiten de goede zeilprestatie heb je ook geluk, geen pech en geen protesten nodig.
Dit soort zaken kunnen je klassement behoorlijk beïnvloeden. Maar we gaan van het goede uit en de resultaten dit jaar zullen nu afhangen van de prestaties van de bemanning en niet van de kwaliteiten van het skûtsje. Hoe verschijnen we dit jaar aan de start? Nagenoeg ongewijzigd kan ik wel zeggen. We hebben slechts één wisseling gehad van een bemanningslid. Olphert van der Pol is gestopt, omdat hij weer terug kon komen op het skûtsje de Sneker Pan. Daarvoor is terug gekomen Klaas Struiksma. Een zeer ervaren man, die al vele jaren ervaring heeft op de skûtsjes.
Ook Jaap Jongsma heeft besloten om te stoppen. Het zeilen combineren met zijn bedrijf werd te lastig. Jammer, maar volkomen begrijpelijk.
Ook aan dek zijn er wel de nodige wisselingen. Fokke Wijkstra neemt de taak van Jaap over, dus het tactische werk. Goed kijken en Johannes op de hoogte houden. Op de plaats van Fokke, bij de grootschoot, komt nu Klaas Bijlsma. Rikes Wijkstra komt op de plaats van Klaas, op het voordek als 2e voorhouder. Klaas Struiksma zorgt voor de trim van het zeil, omdat Jens Jongsma eveneens naar het achterdek is gegaan waar hij ook de grootschoot gaat doen. Tot slot gaat Sander Meeter nu peilen.
Zoveel verandering vergt ook veel oefenen. Dat hebben we zoveel mogelijk gedaan. De afspraak was iedere zondagmiddag en om de week een woensdagavond. Dat komt door het werk van Johannes, want die kan niet maar steeds naar Lemmer komen. Maar 3x in de 14 dagen is redelijk.
Daarnaast hebben we natuurlijk een aantal wedstrijden gehad, belangrijke, zoals Lemmer Ahoy, de Waterpoortrace en minder belangrijke. Dat zijn wedstrijden dat we gasten mee aan boord krijgen en dan is het niet mogelijk om voluit te gaan. Toch hebben we dit voorjaar wel een goed beeld gekregen van wat we kunnen. Ik ben daar ook mee begonnen, want ik heb er een goed gevoel bij. Ik hoop dan ook morgen een positief stuk te kunnen schrijven. En of de uitslag dan 1e of 5e wordt is minder belangrijk met de wetenschap hoe het skûtsje het heeft gedaan. Want als je door een goede vlaag 1e wordt is mooi meegenomen, maar als het skûtsje zo goed zeilt dat je vanuit de achterhoede 5e kunt worden, biedt meer perspectief voor de nog komende 10 wedstrijden. Maar het doel is natuurlijk goed zeilend 1e te worden.
Als u ook eens mee wilt zeilen met het Lemster Skûtsje, kijk dan vrijdag 5 augustus op onze website. Op deze rustdag staat er een prijsvraag waarbij de winnaar mee mag zeilen tijdens de Friese Hoek Race op Lemmer.
U heeft dan tot zondag 7 augustus de tijd om de juiste oplossing in te sturen, maar dat leest u in het stukje van vrijdag wel.