Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

28 juli 2007, Stavoren: afgelast

(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Henk Kortstra

Met dikke baren op het IJsselmeer verlieten we het thuisfront van Stavoren. De verwachting was windkracht vier tot vijf, althans dat werd op het palaver gezegd, maar Piet Paulusma sprak over windkracht zes. Het hadden één reef op het grootzeil en de fok weer ongereefd. Maar dat viel tegen op het IJsselmeer. De golven en wind stuurden het skûtsje meer dan Ale dat deed. Daarom werd twintig minuten voor twee nog het zeil naar beneden en nog een tweede reef erin. De fok bleef wel voor vol.

Wat een verschil. Het Lemster Skûtsje stoof weer door de golven en op het 10-minuten-schot waren wij er helemaal klaar voor. Maar het was wel afzien op het dek. Iedere golf dreunde door het hele schip, alsof iemand met een enorme hamer tegen het schip sloeg, en dat iedere golf weer. Bijna iedere golf sloeg ook over het schip heen. Ikzelf, meestal op een redelijk droge plaats bij de lier, was ook helemaal doorweekt. Hoe het met de fokkenist Jacob Zwerver was, hoef ik denk ik niet nader te omschrijven.

Maar de organisatie nam toen het besluit de wedstrijd af te gelasten. Ik kon mij het besluit wel voorstellen, maar had zelf liever doorgezeild. Ik hoor nu ik aan de wal ben, dan Sneek zich al had afgemeld vooraf bij de organisatie, die nam het risico niet. Ook de Halve Maan was al gestopt en ik kon zien toen wij bij het schip langsvoeren, dat de mast vlak boven de mastkoker was gescheurd. Volgens de verhalen was ook de Zuidwesthoek al gestopt en in het geruchtencircuit hoor ik ook dat Langweer ook een scheur in de mast heeft, maar dat is niet bevestigd.

Dus moeten we maar tevreden zijn met het besluit, want nu is het nog allemaal dood materiaal. Maar stel je voor dat er persoonlijke ongevallen waren gebeurd. Dat wil niemand. En dus moeten we dit besluit ook wel accepteren.

We zien maandag wel weer hoe het komt. Volgens Piet Paulusma komt er maandag nog meer wind, maar dat hoort u maandag wel weer.