Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

27 juli 2012: voorbeschouwing

Voorbeschouwing skûtsjesilen 2012.

Ik begin dit schrijven op woensdag 25 juli 2012 na de laatste oefentocht die wij hebben gemaakt met ons skûtsje op het IJsselmeer. De laatste in Lemmer dan wel te verstaan, want op donderdag wil Johannes ook graag zeilen, maar dat zal zijn op Grou. Morgen gaan vele bemanningsleden al naar Grou en ook het skûtsje wordt morgen naar Grou gesleept.
Zijn we er klaar voor? Ja, dat zijn we. Met de gewijzigde bemanning, maar ook nog eens met de “oude” bemanning die op nieuwe plekken zitten was het best weer even wennen. Maar door vele oefenavonden en ook vele wedstrijden in het voorseizoen, hebben we allemaal een goed gevoel gekregen om te zeilen in de samenstelling zoals die er nu is.
Dat zal zijn als schipper Johannes Meeter, adviseur Jaap Jongsma, schotenmannen Lowy Friso, Fimme Brouwer en Klaas Bijlsma, zwaardenmannen Lieuwe Bergstra en Jan Jaap Visser, peiler Sander Meeter, lierenmannen Jan Tjitte Brouwer en Piet Kortstra, fokkenist Jens Jongsma en voorhouders Jurjen Bijlholt en Ruerd Kortstra.
Wat gaan we doen dit seizoen. Ik ben er van overtuigd dat we het beter gaan doen dan afgelopen jaar, maar als ik die overtuiging niet had was het ook niet goed geweest. Want de uitslag van afgelopen jaar was beneden onze stand. Ik hoop dat we dit jaar eindigen bij de top 5. Dan doen we het goed, want in het voorseizoen is wel weer duidelijk geworden dat er vele kanshebbers zijn. Kampioen worden zal niet makkelijk worden, voor geen enkel skûtsje.
Over het skûtsje zelf is niet veel te vertellen, want er zijn geen ingrijpende veranderingen geweest. De zeilen zijn niet vernieuwd, er is constructief niets aan het skûtsje gewijzigd, kortom we gaan ongewijzigd door. En waarom ook niet, want we hebben dit voorjaar gezien dat we gewoon goed meedoen.

Voor mijzelf is dit het laatste jaar. Ik heb in het vroege voorjaar aan de schipper gemeld dat ik een stap terug wil doen. Dus geen bemanningslid meer, maar vrijwilliger aan de wal worden. Voor mij zal dat wel betekenen dat ik zo nu en dan op stap als er te weinig mensen zijn, maar ook bij het onderhoud zal ik mijn steentje wel blijven bijdragen.
Hoe dat met de verslagen zal gaan kan ik niets over zeggen. Dat zal volgens jaar wel blijken.

Ik heb dit jaar wel weer een prijsvraag bedacht. Die zal ook op vrijdag op de website worden gezet. Ik heb dit jaar gekozen voor een cryptogram met een open vraag om te voorkomen dat meerdere mensen gelijk kunnen eindigen. De prijs is weer het meezeilen met ons skûtsje tijdens de Friese Hoekrace in het 1e weekend van oktober op het IJsselmeer bij Lemmer. De prijsvraag blijft 14 dagen lang staan en sluit op de zondag na het skûtsjesilen. Daarna gaan we kijken wie de winnaar is. Ik hoop dat u, naast het lezen van de verslagen, ook veel plezier gaat beleven aan de cryptogram. Alle opgaven zijn door mij zelf bedacht, dus zoeken in cryptogramboekjes heeft geen meerwaarde. Gewoon een beetje logisch denken.