Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

27 juli 2010, Earnewâld: elfde

Ik eindigde gisteren met het protest tegen Earnewald. Zij hebben het verloren. Kennelijk is de jury ook overtuigd dat zij met hulp van touw en extra mensen sneller zijn gestart dan zonder die extra hulp. Zuur voor ons, want uiteindelijk hebben wij daardoor een slechte start gemaakt.

Vandaag opnieuw een walstart en voor de start zagen wij dat de jury een extra controle hield bij Earnewald. Ik hoorde dat Earnewald namelijk ook een andere manier had van starten. Zij gebruikten op hun lier niet het jaagwiel, maar en extra kruk. Volgens het reglement moet dat met het jaagwiel. Het grote voordeel van de andere manier is dat het aantal wentelingen veel minder wordt. Er is wel meer kracht nodig, maar het 1e deel kun je zo doen. Dat scheelt enorm veel tijd. Vandaag mocht dat dus niet meer.

Omdat er weinig wind was hebben wij de lichtweerfok aangeslagen. Ook is er nog wat ballast uitgehaald. Wij zijn precies op ons dieptepeil gaan liggen dat verplicht is bij de SKS. Ons peil staat op 39 cm.

Naar de start toe nodigde Johannes opnieuw alle partners en kinderen uit om mee te zeilen. Een ware happening voor hen, want voor ons is het zeilen normaal, maar voor velen niet. Bij de startpositie, in de Langesloot, gingen ze allen van boord om ons aan te moedigen bij de start. We hebben op dezelfde manier gestart als gisteren. We kwamen goed weg, maar niet vel langzamer of sneller dan anderen. Vanaf de Langesloot het Zandmeer op. Omdat er zoveel schepen voor ons lagen moesten wij veel lager het meer op dan anderen. Wij moesten daardoor al een extra slag maken op het meer. Toch koste dat niet veel meters, want wij pakten wel veel hoogte.

Maar tijdens de start was er ook een ongelukje gebeurd. De vaarboom, die wordt gebruikt in de start werd bij het binnenhalen tegen de ribben van Hedser aangeslagen en hij kwam zonder lucht te zitten. Omdat hij steeds duizelig bleef besloten wij de gele vlag te tonen, dat is aanvraag medische bijstand, en hij werd van boord gehaald en naar een dokter gebracht. Gelukkig viel het letsel me en ik denk dan ook wel dat Hedser morgen gewoon weer me zeilt.

In de Folkertsloot op naar de hoogste ton. Het Lemster skûtsje liep goed en wij konden mooi zeilend al 3 skûtsjes inhalen. Dat waren de Zwaan, ‘d Halve maen en Woudsend. We gingen door richting Earnewald, die toen voor ons lag.

Wij moesten wachten tot we weer het Zandmeer op zeilden. Opnieuw konden wij hoger dan anderen en ik zag dat Huizem en Earnewald een extra slag moesten maken, terwijl wij het meer in een keer over konden zeilen. Toen we dus de Folkertsloot in gingen hadden we weer 2 skûtsjes ingehaald. Op naar de volgende dacht ik.

Maar…. In de Folkertsloot, die ook gelaveerd moest worden, zeilde Earnewald ons zo maar voorbij. Wij bleven wel vlak achter hun, maar vreemd was dat wel. Wij zeilden iedere keer sneller en hoger en plotseling deed Earnewald dat.

Het werd nog erger, want de route daarna kwam ‘d Halve Maen ons ook nog voorbij en zij zeilden zo ver voor ons uit dat wij de finish, waar wij eerder werden afgeschoten dan hen, toch nog achter hen bleven.

Wij hebben het skûtsje van voor tot achter bekeken, want wij begrepen niet waarom wij plotseling zo achteruit zeilden, maar hebben niets kunnen vinden. Uiteindelijk werden wij als 11e afgeschoten, een teleurstelling.

uitslag

# schip punten details
1 Bolsward – Bolsward 0.9
2 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 2
3 Joure – Oeral Thûs 3
4 Grou – Doarp Grou 4
5 Sneek – De Sneker Pan 5
6 Stavoren – Sûdwesthoek 6
7 Heerenveen – Gerben van Manen 7
8 Earnewald – Twee Gebroeders 8
9 Drachten – d’ Halve Maen 9
10 Drachten – Twee Gebroeders 10
11 Lemmer – Lemster Skûtsje 11
12 Woudsend – Klaas van der Meulen 12
13 Langweer – Twee Gebroeders 13
14 Huizum – It Doarp Huzum x

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Bolsward – Bolsward 1.8
2 Heerenveen – Gerben van Manen 3.9
3 Grou – Doarp Grou 6
4 Joure – Oeral Thûs 7
5 Woudsend – Klaas van der Meulen 9
6 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 9
7 Lemmer – Lemster Skûtsje 11
8 Drachten – Twee Gebroeders 12
9 Sneek – De Sneker Pan 13
10 Drachten – d’ Halve Maen 13
11 Earnewald – Twee Gebroeders 16
12 Langweer – Twee Gebroeders 16
13 Stavoren – Sûdwesthoek 17
14 Huizum – It Doarp Huzum 26