Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

24 juli 2008, Lemmer (inhaalwedstrijd): eerste

(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Jan van der Werf

Dat was even wennen. Op een wedstrijddag al om kwart over acht op het skûtsje aanwezig zijn. Maar ja, ook een inhaalwedstrijd is uniek, want pas dit jaar kunnen er voor het eerst afgelaste wedstrijden worden ingehaald. Omdat de wedstrijd bij Stavoren was afgelast, hadden we dus nu een extra wedstrijd op De Lemmer.

Ondanks al het werk dat we gisteren nog aan de trim van de zeilen hadden gedaan (na afloop van de wedstrijd dan wel te verstaan) besloten we vanochtend toch het andere grootzeil weer aan te slaan. De berichten waren toch iets meer wind en dan is het andere zeil gewoon beter.

Om half elf klonk het startschot. Dat was behoorlijk spannend voor mij, want ik bepaalde de positie op de startlijn en ik wist dat we kantje boort erop of erover lagen. Meteen na het startschot klonk de toeter van de kotter en gespannen keek ik welke borden er omhoog gingen. Dat waren de borden van de skûtsjes Sneek en Drachten. Dat was geen verrassing voor mij, want ik had al gezien dat ze beiden ver over de lijn waren. Wel had ik de opluchting dat het bij die twee borden bleef. We lagen ook op een heel mooie positie bij de start en dat bleek ook wel uit de positie van de andere skûtsjes in het eerste kruisrak. We hadden alleen last van Joure. Joure zat iets onder ons, maar wel zo dicht dat we niet door de wind konden, maar gelukkig besloot Dirk-Jan Reijenga door de wind te gaan om mogelijk een betere koers naar de hoogste ton te vinden. Ale stuurde iets verderop mee en bij de hoogste ton troffen we elkaar weer. Wij moesten onder Joure draaien, maar konden wel de ton halen. Joure had meer snelheid en ging daarom als eerste om de ton.

In het eerste voordewindse rak had Joure de fok te loef staan. Wij hielden de fok normaal op de schootvoering voor ruime wind. Omdat we heel dicht achter Joure lagen, wilde Ale proberen boven Joure te komen, zodat we bij de eerstvolgende ton het voordeel hadden bij het ton ronden. Toen Ale opstuurde, probeerde Joure wel mee te sturen, maar ze konden de bomen niet snel genoeg uit de fok krijgen en het lukte ons om met de mast ter hoogte van hun roef te komen. Volgens het reglement mag Joure dan niet meer verder opsturen en moeten ze ons laten gaan. Wij lagen toen dus één.

Eigenlijks wordt het verder een saai verslag, want we bleven vooraan zeilen. Het is heel moeilijk te omschrijven dat je ziet dat je hoog aan de wind zeilt, maar dat schepen, die 300 meter achter je liggen na het ronden van de ton, veel hoger kunnen zeilen. Maar dat zagen we wel steeds. Toch leverde dat niet voldoende voordeel op voor de achtervolgers en we bleven één. Maar het bleef spannend tot vlak voor de finish. De opluchting was groot toen het finishschot klonk.

Achter ons bleek onze angst wel bewaarheid, want skûtsjes die al op een zekere derde plek lagen, werden plotseling zesde of zevende en we zagen de Zuidwesthoek als derde eindigen. Er zaten vreemde schiftingen van de wind op het IJsselmeer, maar wij hadden onze overwinning en waren dik tevreden.

Toen de wedstrijd afgelopen was, zijn we voor anker gegaan bij de pier van het Lemster strand. Door de corvee ploeg (Fardou en Tineke) was geregeld dat wij op het water brood en wat lekkers zouden krijgen. Dat lekkers bleken gebraden kippen te zijn. We hebben er van gesmuld. Hartelijk dank daarvoor vanaf deze plaats.

(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Jan van der Werf

uitslag

# schip punten details
1 Lemmer – Lemster Skûtsje 0.9
2 Joure – Oeral Thûs 2
3 Stavoren – Sûdwesthoek 3
4 Grou – Doarp Grou 4
5 Heerenveen – Gerben van Manen 5
6 Earnewald – Twee Gebroeders 6
7 Sneek – De Sneker Pan 7
8 Bolsward – Bolsward 8+3 groene vlag
9 Drachten – d’ Halve Maen 9
10 Woudsend – Klaas van der Meulen 10
11 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 11
12 Drachten – Twee Gebroeders 12
13 Huizum – It Doarp Huzum 13
14 Langweer – Twee Gebroeders 14

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Sneek – De Sneker Pan 18.8
2 Heerenveen – Gerben van Manen 19.7
3 Bolsward – Bolsward 30
4 Grou – Doarp Grou 40
5 Earnewald – Twee Gebroeders 41
6 Woudsend – Klaas van der Meulen 41.9
7 Lemmer – Lemster Skûtsje 43.9
8 Joure – Oeral Thûs 46.4
9 Drachten – d’ Halve Maen 51.9
10 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 57
11 Langweer – Twee Gebroeders 63
12 Drachten – Twee Gebroeders 65
13 Stavoren – Sûdwesthoek 67
14 Huizum – It Doarp Huzum 80