Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

23 juli 2007, De Veenhoop: zesde

(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Jan v/d Werf

Skûtsjesilen op De Veenhoop

Gelukkig een start vanaf de wal en geen sleepstart. Op vrijdag had Ale daar een zesde plaats geloot. Voor ons lag het skûtsje van Woudsend en achter ons De Leeuw. Ale had de tactiek om te proberen op volgorde het Grietmansrek uit te gaan. Dus niet proberen om Woudsend in te halen, want die tactiek leverde ons vorig jaar protest op. Daarnaast, als je Woudsend in gaat halen, kom je onder het schip te liggen, met kans op stilval en achteropkomende skûtsjes die jou weer voorbij varen. Maar op het schot ging het mis. Want we hadden een landvast op de wal vastgemaakt aan een paal, maar dat touw was losgemaakt na het startschot. Vermoedelijk door iemand die bij het Woudsender skûtsje hoorde, want ook Woudsend lag er aan vast, maar dat was de achterkant van het schip, die had wel los gemoeten. Hij zal zich wel vergist hebben, zullen we het maar op houden.

Dus we hadden geen touw om de eerste snelheid mee te trekken, dus we bleven stilliggen. We hadden alleen maar een vaarboom en dat is onvoldoende. En De Leeuw, die wel snel wegkwam, kwam direct naast ons. Alleen toen stuurde De Leeuw omhoog, en ook wij moesten omhoog, maar daar lag Woudsend. En ondanks ons roepen, bleef De Leeuw opsturen en uiteindelijk botsten wij rechts tegen Woudsend en links tegen De Leeuw.

Al met al niet bevorderlijk voor de snelheid natuurlijk. Ik zag meteen al dat het skûtsje in die tijd dicht bij ons kwam. Die waren 14e gestart, dus ik vermoede al dat we in het begin van de wedstrijd niet optimaal was. Maar we zeilen goed in het kruisrak. Maar doordat er zoveel skûtsjes voor ons lagen, hadden we te maken met verstoorde wind, waardoor het inhalen niet meeviel. Ik weet niet precies hoe onze positie bij de hoogste ton was, maar ik schat dat we achtste of negende lagen.

Toen voor de wind naar het Grietmansrak. Daar waren we niet blij mee deze wedstrijd, want in het Grietmansrak kom je tussen bomen. En alle skûtsjes drijven daar op en naast elkaar, omdat er gewoon geen wind meer is. Zo lagen we daar op een gegeven moment in een positie, dat De Halve Maan boven ons langs zeilen en Woudsend onder ons doorzeilde, en wij bleven gewoon stilliggen. Overigens was het wel zo verderop in het Grietmansrak, Woudsend weer geen wind kreeg en wij wel weer door konden zeilen. Maar dan heb je het dus meer over geluk dan over goed zeilen. Het was beter geweest als we het Grietmansrak niet in waren gegaan en een extra rondje op het meer hadden gevaren. Maar ja, dit was vandaag het spel en we moeten ons wel aan de regels houden.

Gelukkig voor Lemmer werd de wind sterker en het had zeker een positieve invloed op ons zeilen. Ik zag dat we weer dichter bij de volgende skûtsjes kwamen en hoopte toch nog op een redelijke klassering. We pakten de Zuidwesthoek en ook De Halve Maan. Maar ja, De Halve Maan was als 12e gestart, dus bij de finish zou De Halve Maan toch op ons voorliggen. En zo was het ook op de finish. We hadden nog een te grote achterstand op Bolsward om die in te kunnen halen en de skûtsjes van Grou en De Halve Maan konden veel eerder finishen en wij werden zevende.

We moeten maar denken dat we hier vorig jaar het dubbele aantal punten hebben gehaald, maar echt tevreden zijn we niet.

Morgen komt Eernewoude. Een plaats waar we de laatste jaren slecht hebben gezeild, maar we zullen ons best doen om dat morgen te verbeteren.

(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Jan v/d Werf

uitslag

# schip punten details
1 Sneek – De Sneker Pan 0.9
2 Heerenveen – Gerben van Manen 2
3 Earnewald – Twee Gebroeders 3
4 Drachten – d’ Halve Maen 4
5 Grou – Doarp Grou 5
6 Lemmer – Lemster Skûtsje 6
7 Drachten – Twee Gebroeders 7
8 Langweer – Twee Gebroeders 8
9 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 9
10 Joure – Oeral Thûs 10
11 Stavoren – Sûdwesthoek 11
12 Huizum – It Doarp Huzum 12
13 Woudsend – Klaas van der Meulen 13
14 Bolsward – Bolsward 14

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Drachten – d’ Halve Maen 0.9
2 Sneek – De Sneker Pan 0.9
3 Lemmer – Lemster Skûtsje 2
4 Heerenveen – Gerben van Manen 2
5 Earnewald – Twee Gebroeders 3
6 Grou – Doarp Grou 5
7 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 6
8 Woudsend – Klaas van der Meulen 7
9 Drachten – Twee Gebroeders 7
10 Bolsward – Bolsward 8
11 Langweer – Twee Gebroeders 8
12 Joure – Oeral Thûs 9
13 Stavoren – Sûdwesthoek 11
14 Huizum – It Doarp Huzum 12