Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

14 juli 2012: Foarwedstrijd SKS kampioenschap Stavoren

Foarwedstrijd SKS kampioenschap Stavoren

Zaterdag 14 juli was de laatste wedstrijd met het Lemster skûtsje voordat het echte SKS kampioenschap begint. Dat is een wedstrijd die afwisselend wordt gehouden op het IJsselmeer bij Lemmer of Stavoren. Dit jaar was het Stavoren.

Vanochtend vroeg stond er bijna geen wind. We waren rond 09.00 uur aan boord en hadden gedacht dat we, zoals de berichten waren, veel wind zouden hebben. Maar het was stil. Daarbij behoorlijk wat regen.Maar de wedstrijd kon wel doorgaan, want ook met weinig wind zeilen de skûtsjes. De planning was, overigens in tegenspraak met de officiële berichten, dat we 4 wedstrijden zouden gaan zeilen. In de ochtend 2 en in de middag ook 2 wedstrijden. Maar de ochtend werd al niet gehaald doordat de wind plotseling besloot uit een heel andere hoek te gaan waaien. Dus de organisatie moest snel de route aan gaan passen en voordat dat allemaal is geregeld ben je zo een half uur verder. Maar uiteindelijk werd er gestart en wij zaten geheel onder aan de lijn toen de wedstrijd begon. Daar lag ook de betere start en dat zagen we ook na de start. Er moesten meerdere skûtsjes achter ons langs zeilen. We lagen geen 1e, maar ik schat dat we 3e of 4e waren. Maar helaas ging het mis bij de hoogste ton. Het skûtsje van Drachten kwam stuurboord voor ons langs en Johannes moest snel afvallen om een aanvaring te voorkomen. Het skûtsje van Drachten moest daarna meteen door de wind, omdat ook Heerenveen op bakboord aan kwam zeilen. Maar wij waren, omdat we bij de ton waren, ook door de wind gegaan om de ton te ronden en kwamen toen Drachten meteen weer tegen, die nu op bakboord lag. Opnieuw stuurden wij achter Drachten langs, maar dat bleek een misrekening, want we kwamen te laag uit om de ton te kunnen ronden. Dus terug en nog eens de ton ronden. Toen lagen we dat hadden gedaan lagen we 13e. Omdat Bolsward niet mee deed, betekent dat dus dat we laatste lagen. Maar daarna hebben we ons goed naar voren gewerkt. We lagen in duels met Sneek, Joure, Langweer en ook de halve maen en Huizum kwamen we enkele keren tegen, maar we konden hen alleen passeren. Op de finish lagen we 7e. Ondanks de teleurstelling van de 1e ton, konden we toch tevreden zijn over het zeilen.

Wedstrijd 2 was een erg korte wedstrijd. De organisatie wilde graag meerdere wedstrijden en dus was het alleen een start, een kruisrak, een ruim winds rak en dan naar de finish. Bij de 1e hoge ton lagen wij 5e. Voor ons lagen Sneek, SWH, Leeuwarden en Grou. Bij de finish hadden wij, door een mooie slag te maken naar de dijk, Grou kunnen passeren. Grou maakte een slag het IJsselmeer op en dat bleek tactisch slechter te zijn. Toen wij de ton naderden hadden wij Grou in de tang, want hij moest wachten tot wij door de wind gingen zodat hij daarna pas kon draaien. Hij mocht niet eerder draaien op grond van het reglement. Maar wat gebeurde? Grou ging toch door de wind. Johannes werd daardoor gedwongen om ook door de wind te gaan, want anders zouden we een aanvaring hebben. Hierdoor hadden wij net niet genoeg hoogte om de ton te kunnen halen, en Grou, die iets hoger lag, maar wel achter ons, had net wat meer hoogte. Gevolg was dat wij moesten knijpen om de ton te halen en Grou ons daardoor toch in kon halen. Maar, zoals gezegd, bij de finish hadden wij Grou weer te pakken en werden wij 4e. Een prima resultaat.

Wedstrijd 3 begon met twee algehele valse starten en bij de derde start was er één skûtsje vals. Helaas was dat het lemster skûtsje. Nog vervelender was dat het contraschip niet aangaf wie er vals waren, dus voor we het door hadden waren we al een eind het kruisrak ingezeild. Eerder konden wij het startschip niet zien. Daarop terug gezeild en opnieuw gestart, want dat hoort natuurlijk wel als je te vroeg start. Maar toen wij weer aan de wedstrijd begonnen lag de rest van het veld al bij de hoogste ton. Een bijna hopeloze zaak. Het enige skûtsje dat wij in hebben kunnen halen was Huizum. Door een aanvaring waren Heerenveen en Woudsend uitgevallen, zodat wij in deze wedstrijd 10e werden. Geen goed resultaat, maar na die start zat er niet meer in.

De volgende verslagen zullen komen tijdens het kampioenschap en dan weer dagelijks. Ook zal er weer een prijsvraag komen. Twee weken lang kunt u proberen de oplossing te vinden en de winnaar mag, net als vorig seizoen, meezeilen met het Lemster skûtsje tijdens de Friese Hoekrace in het 1e weekend van oktober op Lemmer.