Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

12 augustus 2005, Sneek: vijfde

(klik op de foto’s voor een vergroting)

Laat ik maar met het eind beginnen, dat is blijdschap. Helaas niet blijdschap vanwege een kampioenschap, maar blijdschap met een zwaarbevochten tweede plaats in het eindklassement, die we zeker hebben verdiend. Ja, hoe komt dat? Daarvoor maar weer naar het begin.

Vanochtend om 7 uur belde ik de havenmeester. Ze waren extra vroeg present om op afroep schepen van de skûtsjes door de brug te laten en samen met andere schepen in konvooi door De Lemmer en vervolgens op naar Sneek.

Er stond geen wind, het was echt windstil. In Sneek hebben we het skûtsje zo licht mogelijk gemaakt. Alle extra’s ging eraf, de zware fokkenloet, de extra ballast, de reservefok ging allemaal op het volgschip, de ”Aljo”. Ook onze twee opstappers, Lieuwe Bergstra en Johan Postma bleven aan de wal. Toen eerst maar even naar ons peil gekeken, dat zat precies op het toegestane hoogte. Meestal zitten we twee of drie millimeter te diep.

Het was wel wachten op wind. Pas in de middag kwam er wind. Gelukkig, een drijfpartij kan nooit een echte kampioen opleveren. Nu kon er om gezeild worden.

Dan de eerste start. De commissie van Sneek had er een ronduit slechte start in gelegd. Als je goed wilde starten moest je bij de kotter starten, dat snapt iedereen en daar was dus ook iedereen. Gevolg: schepen boord aan boord tegen elkaar, afduwen, trekken en dan bij het startschot ontdekken dat het een algemene valse start is, omdat velen al over de lijn waren. Voor sommigen een geluk bij een ongeluk, want ze hadden indringstarten e.d. gemaakt. Maar de commissie had dit kunnen verwachten. Ze hadden het ook goed door, want na deze start werd er een andere en betere startlijn ingelegd. Maar er kwam ook nog een uitstelvlag. Ik denk vanwege de verschrikkelijk donkere luchten, die onweer voorspelden. Maar gelukkig waaide dat een andere kant uit en konden we toch starten.

In de tien-minuten-procedure ging het niet goed. Toen Ale positie wilde kiezen, kwamen diverse skûtsjes boven ons, waardoor we stilvielen en niet weg konden komen. Het leek wel Stavoren. Ja, hoe voel je je dan? Er zijn wel woorden voor, maar die zet ik niet op deze site.

Ik snapte, dat het kampioenschap al bijna onmogelijk werd. Want snel geteld lagen we 13e, terwijl onze grootste concurrent Grou al behoorlijk voorin lag. Nog niet eerste, maar wel met uitzicht op die eerste plaats. En toen zijn we stuurboord eruit gegaan om toch maar goed te kunnen zeilen. Echt alles op alles. We zeilden goed en bij de hoogste ton lagen we al 12e. Ale heeft alles gedaan wat er gedaan kon worden, want we hadden onze zinnen eerst nog gezet op Sneek. Als we maximaal twee plaatsen erachter eindigden, waren we toch nog tweede in het klassement. Alleen omdat Sneek als slechtste wedstrijd 5 had staan, moesten we wel op de 7e plaats eindigen.

De laatste route lag Sneek vierde en wij als zevende. Maar dat was dus nog één punt te weinig. We hadden alleen nog Eernewoude voor ons. Direct voor de wind konden we bijna voor hem komen, maar dat laatste metertje lukte net niet. Toen nog één klein kruisrakje naar de finish. Maar Eernewoude kon niet zo hoog als ons. En toen ze draaiden bij de wal, wilden ze graag voor ons langs en vroegen ons ruimte voor de wal, wat normaal gesproken wel toegestaan is, maar niet als je zover van elkaar af ligt. Ze werden door ons dan ook terecht gewezen. Daarbij hadden ze ruimte genoeg om achter ons langs te zeilen. Ze hadden geen alternatief, dus gingen ze maar achter ons langs. Toen lagen we dus in principe op de zesde plaats. Nu alleen nog finishen en dat ging goed. Daarom toch veel blijdschap, omdat we na een slechte start toch nog tweede konden worden in het algemeen klassement.

Wat mij rest is hopen dat u veel plezier heeft beleefd aan deze verslagen.

Bedenk dat iedere winter er ook nog een donateursavond is. Dan zullen we onder andere ook weer een film gaan samenstellen van privé-beelden en met beelden van Omrop Fryslân. Dus dan genieten we even na van dit jaar.

Zorg dat u er dan ook bent.

Nog geen donateur?

Klik even verder op deze site en steun ons.

We hebben nog een feestavond voor de boeg en ik weet dat we morgenmiddag om half vier nog een feestelijke intocht in Lemmer hebben. We zullen dan met het skûtsje door Lemmer varen, samen met onze partners, ons bestuur en ook het promotieteam. Ook komen de Skoarreblazers dan aan boord, dus dat zal wel gezellig worden.

Dus kom zaterdagmiddag allen naar het centrum van Lemmer.(klik op de foto’s voor een vergroting)

uitslag

# schip punten details
1 Grou – Doarp Grou 0,9
2 Bolsward – Bolsward 2
3 Stavoren – Sûdwesthoek 3
4 Sneek – Sneker Pan 4
5 Lemmer – Lemster Skûtsje 5
6 Earnewald – Emanuel 6
7 Heerenveen – Gerben van Manen 7
8 Drachten – d’ Halve Maen 8
9 Drachten – Twee Gebroeders 9
10 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 10
11 Huizum – It Doarp Huzum 11
12 Woudsend – Klaas van der Meulen 12
13 Langweer – Jonge Jan 13
14 Joure – Oeral Thûs 14 protest van d’ Halve Maen

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Grou – Doarp Grou 26,8
2 Lemmer – Lemster Skûtsje 30,7
3 Sneek – Sneker Pan 31,9
4 Heerenveen – Gerben van Manen 41,7
5 Bolsward – Bolsward 62
6 Drachten – d’ Halve Maen 64,9
7 Joure – Oeral Thûs 67,9
8 Woudsend – Klaas van der Meulen 85
9 Drachten – Twee Gebroeders 87
10 Stavoren – Sûdwesthoek 88
11 Earnewald – Emanuel 91
12 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 94
13 Langweer – Jonge Jan 103
14 Huizum – It Doarp Huzum 118