Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

11 augustus 2006, Sneek: zesde
(klik op de foto’s voor een vergroting) foto’s: Jan vd Werf

Sorry mensen, door de feestavond ben ik vergeten het verslag door te bellen. Nu ik zaterdagochtend naar Lemmer toe vaar, bedenk ik me plotseling, dat ik dat nog moest doen.

Sneek, de laatste wedstrijd alweer. Wat vliegt de tijd. Volgens de berichten eerst veel wind, maar gedurende de middag afnemend. Omdat er een stevige bries stond, hebben we opnieuw hetzelfde tuig laten staan. Dat heeft de afgelopen week laten zien, dat het zijn werk goed doet, dus we hadden er wel vertrouwen in.

De start begon. We zochten positie onderaan de startlijn en op het schot doken we over de lijn. Dat leek een perfecte start, maar helaas. Er werd “algeheel vals” gegeven, dus meer dan drie skûtsjes te vroeg over de lijn. Jammer. De tweede start kan ik niet beter omschrijven dan de eerste. Ze waren voor het Lemster Skûtsje identiek. Opnieuw een mooie start, maar ook deze was “algeheel vals”. Omdat de wind iets veranderde, startte Ale deze keer onderin. Daar hadden we een mooi gat gezien om te starten. Maar er was nog een kaper op de kust, namelijk Jitze Grondsma van De Halve Maan. Die draaide iets te dicht onder ons. Ale moest daardoor wat opsturen, kwam in de wind te liggen, met als gevolg dat het skûtsje stil viel. Direct afvallen natuurlijk, maar hierdoor wel te langzaam van start en voor de zoveelste maal kwamen we hierdoor achterin te liggen na de start.

Opnieuw zeilde het Lemster Skûtsje goed en ieder kruisrak werden er skûtsjes ingehaald. Ook voor de wind konden we inlopen en uiteindelijk naderden we de finish in zevende positie. We zeilden vlak achter Grou. Schipper Douwe Visser begon direct tactisch te zeilen, dus steeds met ons meegaan in de slagen, zodat hij dezelfde wind had als ons. Ale stuurde nog meerdere malen door de wind, wel in de wetenschap. dat we het niet meer konden redden, maar we konden ook niet meer ingelopen worden, dus het was toch uitproberen hoe vaak Douwe Visser mee zou gaan. Douwe Visser bleef ook voor ons, zoals al verwacht, die werd dus zesde en wij uiteindelijk zevende.

In het klassement zijn we daardoor achtste gebleven, teleurstellend natuurlijk. Oorzaak: een niet optimaal zeilend skûtsje in de eerste week; te vaak slecht uit de start, wat de reden ook mag zijn; schipper Gerhard Pietersma, die ons twee keer dwars zat, waarvan wij één keer de schuld kregen van de jury en ook nog een protest van Woudsend wat nergens op leek. Toch zijn dit wel dingen, die we mee moeten nemen voor de voorbereidingen van volgend jaar, 2007. Dan zullen we wel beter willen en ook moeten presteren, want het Lemster Skûtsje is er goed genoeg voor.

Ik heb gehoord dat er dagelijks tussen de 150 en 200 mensen op deze site inloggen, dus als het kan hoop ik volgend jaar opnieuw dit soort verslagen te maken.

uitslag

# schip punten details
1 Sneek – Sneker Pan 0,9
2 Heerenveen – Gerben van Manen 2
3 Drachten – d’ Halve Maen 3
4 Drachten – Twee Gebroeders 4
5 Grou – Doarp Grou 5
6 Lemmer – Lemster Skûtsje 6
7 Langweer – Twee Gebroeders 7
8 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 8
9 Joure – Oeral Thús 9
10 Earnewald – Twee Gebroeders 10
11 Woudsend – Klaas van der Meulen 11
12 Bolsward – Bolsward 12
13 Huizum – It Doarp Huzum 13
14 Stavoren – Súdwesthoek 14

 

stand

(na aftrek van slechtste resultaat)

# schip punten
1 Heerenveen – Gerben van Manen 31,9
2 Sneek – Sneker Pan 34,8
3 Grou – Doarp Grou 38,9
4 Drachten – d’ Halve Maen 41,7
5 Woudsend – Klaas van der Meulen 49,9
6 Joure – Oeral Thús 67,3
7 Leeuwarden – Rienk Ulbesz 68,9
8 Lemmer – Lemster Skûtsje 69,9
9 Langweer – Twee Gebroeders 77
10 Drachten – Twee Gebroeders 86
11 Earnewald – Twee Gebroeders 86,1
12 Bolsward – Bolsward 93
13 Stavoren – Súdwesthoek 105
14 Huizum – It Doarp Huzum 128